X
 
 

По знаково дело с ключова роля на Цветанов лекар осъди прокуратурата

5143 2
photo of По знаково дело с ключова роля на Цветанов лекар осъди прокуратурата
Снимка: БГНЕС
Прочулият се и заради бившия вътрешен министър Цветан Цветанов лекар Михаил Милатович окончателно осъди прокуратурата заради набеждаване за убийство на новородено.

Лекарят е от Горна Оряховица, а т.нар. случай с "бебето от фризера" стана много популярен, след като Цветанов чете записи от специални разузнавателни средства от пленарната трибуна. Тогава Цветанов обяви, че "едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс", но с течение на събирането на доказателства се оказа, че това изобщо не е така. Сега д-р Милатович трябва да получи 40 000 лева заради грешното обвинение на прокуратурата спрямо него, пише lex.bg.

Данаил Кирилов срещу Цветанов: Белите хакери на словото

Както е известно в природата нищо не се губи, а се преобразува. Ако имаме емпирични трудности за разбирането на този закон, то нека пре...

Случаят е от 2010 година, като срещу Милатович и обвинените от парламентарната трибуна негови колеги нямаше официални обвинения, тъй като се разбра, че става дума за мъртвороден плод, а не за убийство. Държавното обвинение обаче спря разследването чак през 2013 година. След това д-р Милатович заведе дело за обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. В началото на юли делото приключи окончателно, тъй като Върховният касационен съд (ВКС) е отказал касационно обжалване.

Пред ВКС държавното обвинение е оспорило както размера на обезщетението – 40 000 лв., така и това, че Милатович е предявил иск за незаконно обвинение, а осъдителното решение е заради публичното огласяване на случая и непремерените изявления на тогавашните заместник-окръжни прокурори на Велико Търново Светослав Калчев и Румяна Ирманова. Според върховните съдии обаче тези въпроси не попадат в приложното поле на касационното обжалване. ВКС е категоричен още, че решението на апелативния съд не е и очевидно неправилно, което би било основание за допускане на касационно обжалване.

На втора инстанция Софийският апелативен съд реши, че прокуратурата не дължи обезщетение за незаконно обвинение, тъй като Милатович не е бил обвиняем, а правилната правна квалификация е по чл. 49 от Закона за задълженията и договорите (Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа). В решението на съда се казваше, че арестът на Милатович е извършен от МВР и няма данни да е бил нареден от прокуратурата, но той е претърпял вреди от публичното му огласяване. Апелативните съдии написаха, че в резултат на огласените разговори от специалните разузнавателни средства, прокурорите са нарушили презумпцията за невиновност и без да са събрани доказателства са създавали убеждение в обществото, че Милатович е престъпник.

Според съда вредата за Милатович е особено тежка, тъй като авторитетна институция като прокуратурата е изнесла информация, с която е било внушено, че лекари са убили новородено. В тази връзка бяха цитирани и показания на свидетели, които са разказали, че Милатович бил "проснат с белезници" в болницата, а заради лекарския жаргон в разгласените разговори дори близките му се съмнявали в неговата невинност, колеги се отнасяли грубо с него, а жени го наричали "убиец от фризера". Според близки на Милатович, хората в Горна Оряховица дори не знаят, че делото е прекратено, а той не е виновен.

Цецоу, плащай!

Ще има диференцирана вноска за членския внос, по-висшите партийни функционери могат да дават повече. Така председателят на парламента Ц...

Разследването срещу лекарите Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и шефа на АГ отделението на МБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Димитър Сотиров започна, след като на 28 ноември 2010 г. 17-годишна жена от Лясковец абортира в 22-рата гестационна седмица. Лекарите първо помислили, че плодът е мъртвороден, но след това се заблудили, че може да е жив заради епизодични движения, които по-късно деветорна експертиза определи като имитация на жизнена дейност, защото още след израждането плодът е бил в състояние на висока мозъчна смърт. На бял свят обаче, благодарение на Цветанов, излязоха разговори между лекари, включително думи на Милатович, че "туй отиде при Андрей Баташов".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    Това бяха записите: „Ще стане голяма разправия, защото са минали 24 часа. Ще кажат, че сме го оставили да мре. Майката знае, че е умряло", „Той си е виновен. Откъде накъде е казал на майката, че е умряло, като то не е умряло?", „Това дете стои живо. Те ще кажат, вие като дойдохте на работа и видяхте, че бебето е живо, какво направихте?", „Могат да ни съдят за предумишлено убийство, виж още ›› бе човек!", „То си отива при Андрей Баташов, ама какво да правим", "Трябва да е под 500 грама", "Нека го сложим във фризера с биологичните отпадъци, те там си решават как да ги горят", "Никой не е виждал, не е чул, слагаме го в биологичните отпадъци", "Умряло е при раждането, казваме".
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    Лекарите са го смятали за живо, слагали са го в кувьоз. Защо ще го слагат и ще му правят аспирации и прочие, ако е било под 600 грама и в 22 седмица и е мъртво родено. Тези техни разговори са пределно ясни. А шибаните експерти казват че не могат да определя със сигурност дали е било живо. Поради аспирации и прочее били настъпили разкъсвания в белия дроб и не могат да кажат дали е дишало. Как така виж още ›› бе. нали от самите разговори между лекарите ясно се разбира
    : 1 !
missing image
6-те зодии, родени да бъдат сами

За повечето хора самотата е бреме, свързано с вътрешни преживявания, емоционален психологически страх и липсата на положителни перспективи....