По знаково дело с ключова роля на Цветанов лекар осъди прокуратурата

6541
По знаково дело с ключова роля на Цветанов лекар осъди прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Прочулият се и заради бившия вътрешен министър Цветан Цветанов лекар Михаил Милатович окончателно осъди прокуратурата заради набеждаване за убийство на новородено.

Лекарят е от Горна Оряховица, а т.нар. случай с "бебето от фризера" стана много популярен, след като Цветанов чете записи от специални разузнавателни средства от пленарната трибуна. Тогава Цветанов обяви, че "едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс", но с течение на събирането на доказателства се оказа, че това изобщо не е така. Сега д-р Милатович трябва да получи 40 000 лева заради грешното обвинение на прокуратурата спрямо него, пише lex.bg.

Данаил Кирилов срещу Цветанов: Белите хакери на словото

Както е известно в природата нищо не се губи, а се преобразува. Ако имаме емпирични трудности за разбирането на този закон, то нека пре...

Случаят е от 2010 година, като срещу Милатович и обвинените от парламентарната трибуна негови колеги нямаше официални обвинения, тъй като се разбра, че става дума за мъртвороден плод, а не за убийство. Държавното обвинение обаче спря разследването чак през 2013 година. След това д-р Милатович заведе дело за обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. В началото на юли делото приключи окончателно, тъй като Върховният касационен съд (ВКС) е отказал касационно обжалване.

Пред ВКС държавното обвинение е оспорило както размера на обезщетението – 40 000 лв., така и това, че Милатович е предявил иск за незаконно обвинение, а осъдителното решение е заради публичното огласяване на случая и непремерените изявления на тогавашните заместник-окръжни прокурори на Велико Търново Светослав Калчев и Румяна Ирманова. Според върховните съдии обаче тези въпроси не попадат в приложното поле на касационното обжалване. ВКС е категоричен още, че решението на апелативния съд не е и очевидно неправилно, което би било основание за допускане на касационно обжалване.

На втора инстанция Софийският апелативен съд реши, че прокуратурата не дължи обезщетение за незаконно обвинение, тъй като Милатович не е бил обвиняем, а правилната правна квалификация е по чл. 49 от Закона за задълженията и договорите (Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа). В решението на съда се казваше, че арестът на Милатович е извършен от МВР и няма данни да е бил нареден от прокуратурата, но той е претърпял вреди от публичното му огласяване. Апелативните съдии написаха, че в резултат на огласените разговори от специалните разузнавателни средства, прокурорите са нарушили презумпцията за невиновност и без да са събрани доказателства са създавали убеждение в обществото, че Милатович е престъпник.

Според съда вредата за Милатович е особено тежка, тъй като авторитетна институция като прокуратурата е изнесла информация, с която е било внушено, че лекари са убили новородено. В тази връзка бяха цитирани и показания на свидетели, които са разказали, че Милатович бил "проснат с белезници" в болницата, а заради лекарския жаргон в разгласените разговори дори близките му се съмнявали в неговата невинност, колеги се отнасяли грубо с него, а жени го наричали "убиец от фризера". Според близки на Милатович, хората в Горна Оряховица дори не знаят, че делото е прекратено, а той не е виновен.

Цецоу, плащай!

Ще има диференцирана вноска за членския внос, по-висшите партийни функционери могат да дават повече. Така председателят на парламента Ц...

Разследването срещу лекарите Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и шефа на АГ отделението на МБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Димитър Сотиров започна, след като на 28 ноември 2010 г. 17-годишна жена от Лясковец абортира в 22-рата гестационна седмица. Лекарите първо помислили, че плодът е мъртвороден, но след това се заблудили, че може да е жив заради епизодични движения, които по-късно деветорна експертиза определи като имитация на жизнена дейност, защото още след израждането плодът е бил в състояние на висока мозъчна смърт. На бял свят обаче, благодарение на Цветанов, излязоха разговори между лекари, включително думи на Милатович, че "туй отиде при Андрей Баташов".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com