Пожар във военния завод "Дунарит", евакуираха работниците (СНИМКИ)

8332
Пожар във военния завод "Дунарит", евакуираха работниците (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Пожар гори във военнния завод "Дунарит". Всички работници от завода са евакуирани, предаде БГНЕС.

Няма данни за експлозия, съобщи за bTV директорът на Главна дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" комисар Николай Николов. Той потвърди за пожар в цех на предприятието.

В населените места в близост - село Николаево и град Мартен - са предприети мерки за извеждане на децата от детските градини и училищата, за да се избегнат наранявания при евентуална взривна вълна, обясни пред телевизията кметът на Русе Пламен Стоилов. На този етап не се очакват по-тежки произшествия. Има обаче опасност огънят да се разпространи в гората и да засегне други обекти. Осигурен е дрон, който да извърши оглед от въздуха и да се прецени как да се действа, допълни Стоилов.

Емилиян Гебрев: Гешев на практика каза, че Русия е искала да ме убие заради "Дунарит"

Когато има наличие на държава, винаги остава следа. Това е тезата на собственика на "Емко" Емилиян Гебрев, който беше набъркан в шпионс...

Ръководството на завода е предприело всички мерки за сигурността на хората. Собственикът на "Дунарит" Емилиян Гебрев коментира, че към момента не може да се каже откъде е тръгнал огънят. По думите на Гебрев пред БНТ няма пострадали хора при пожара. "Никой не е наранен, никой не е уплашен, няма опушени хора, всички села са уведомени, че димът, който се отделя, не е противопоказен", подчерта още Гебрев. Той уточни, че пожарът е възникнал не в склад, а в производствен цех.

"Дунарит" е най-старият военен завод в България, създаден е през 1903 г. След приватизацията му през 2005 г. от фирма от орбитата около КТБ, той се развива на фона на останалите държавни заводи. Когато банката фалира, заводът се оказа с дългове към нея в размер на близо 90 млн. лв.

След затварянето на КТБ започват схватки за контрола над прекия акционер на оръжейния завод – дружеството “Кемира”. За кратко то е овладяно от Бисер Лазов – някогашна дясна ръка на собственика на КТБ Цветан Василев, а след това основен свидетел на прокуратурата срещу него. Впоследствие банкерът си връща контрола и в началото на 2015 г. прави опит да прехвърли “Дунарит” в пакет с други активи на белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие, припомня БГНЕС.

След като сделката не се осъществява, мениджмънтът на русенския завод се обръща към бизнесмена Емилиян Гебрев с молба за финансова подкрепа. Той решава да финансира увеличение на капитала на завода, като така да заобиколи наложените запори и да придобие акциите му.

Внесен е иск за отнемане на имущество за над 13 млн. лв. от Гебрев

Конфискация на имущество за 13 млн.лв. от Емилиян Гебрев и сина му Христо. Искът е внесен от антикорупционната комисия в Софийския гра...

През април 2015 г. бе направен опит Гебрев, неговият син и търговският директор в завода да бъдат отровени по примера на опита за убийство на руския двоен агент Сергей Скрипал.

В началото на 2016 г. собствеността на фирмата акционер в завода – “Кемира” се сменя въпреки няколкото запора, наложени от синдиците на КТБ и НАП. През февруари 2016 г. фирмата на Гебрев – “Емко”, заявява в КЗК искане за концентрация, чрез което да придобие контрол над “Дунарит”.

Преди седмици в телевизионно интервю Гебрев съобщи, че оръжейният завод „Дунарит“ и към момента е собственост на „Емко“, но поради обжалвания собствеността все още е под въпрос.

„Преди 20 дни съдът излезе с ясно и точно решение и указание към Търговския регистър да впише увеличението на капитала – колкото и да е странно, всички срокове регистърът да изпълни решението на съда, са изтекли, но и до днес увеличението на капитала не е вписано в регистъра – значи в случая Търговският регистър е над съда – как изобщо е възможно това?“, допълни собственикът на „Емко“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com