Полицията в Перник провери сигнал за изборен туризъм в Ковачевци, изпрати данните в прокуратурата

1381
Полицията в Перник провери сигнал за изборен туризъм в Ковачевци, изпрати данните в прокуратурата
Снимка: iStock/Guliver

ОД на МВР В Перник е извършила проверка по сигнал за изборен туризъм в община Ковачевци и е открила нередности, заради които е изпратила данните в прокуратурата.

В открито писмо до медиите четирима от кандидатите за кмет на община Ковачевци - Ина Найденова (Левицата), Паолина Василева (ГЕРБ), Младен Младенов (ИТН) и Явор Йорданов (Възраждане), посочват, че в последната година новорегистрираните гласоподаватели в общината са се увеличили драстично - от 1022 по постоянен адрес с регистрираните "нови жители" броят им е нараснал на 1988 души, което е ръст от 95% и изразяват опасения, че това може да изкриви изборния резултат. За случая са сигнализирани областният управител Людмил Веселинов и ОДМВР - Перник. Още: Предизборното заселване на гласоподаватели в Ковачевци този път стигна до премиера

"Сигналът вече е отработен и изпратен в Районна прокуратура - Перник за произнасяне от наблюдаващ прокурор. Към момента нямам обратна връзка дали е образувано досъдебно производство, но предвид данните, които сме събрали, най-вероятно досъдебно производство ще има образувано. Предвид това, че ще се образува досъдебно производство, не мога да изнасям много факти и обстоятелства около случая, само мога да кажа, че цифрата, която към момента сме установили, е значително по-малка, отколкото това което е тиражирано”, каза директорът на ОДМВР – Перник ст. комисар Милчо Милчов, цитиран от БНР. Още: Местни избори 2023: Кандидати на четири партии предупреждават за нагласени резултати в Ковачевци

Паралелно с проверката на ОДМВР справка направиха и от Главна дирекция „ГРАО“ към МРРБ.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков информира министър-председателя акад. Николай Денков с доклад за извършена от ГРАО справка за адреси с регистрирани над 6 лица – избиратели, отпечатани в избирателните списъци за изборите за общински съветници и за кметове на 29.10.2023 г. Данните са извлечени от масивите, генерирани за отпечатване на избирателните списъци, и включват лица с постоянен и настоящ адрес.

Видно от справката на територията на страната има 72 619 адреса, на които са регистрирани 6 и повече пълнолетни лица, които са включени в избирателните списъци, както и 1697 адреса, на които са регистрирани 20 и повече пълнолетни лица.

Конкретно за Ковачевци данните на ГРАО сочат, че на 11 адреса са регистрирани по повече от шест човека. Всички са на улица „1-ва“, където са вписани съответно 16, 13, 13, 9, 7, 28, 20, 9, 17, 12 и 10 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com