Предложение: Без електронно контролно наблюдение за лица под 16 години

10510
Предложение: Без електронно контролно наблюдение за лица под 16 години
Снимка: БГНЕС

Електронно наблюдение няма да се прилага спрямо непълнолетни под 16 години, както и спрямо хора, които страдат от заболявания, несъвместими с подобно третиране. Това предвижда проект за промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), който вече е публикуван от правосъдното министерство за обществено обсъждане.

Електронното наблюдение става отделна част от ЗИНСЗ, като системата ще помага за изпълняване на контрола върху пробационните мерки. Чрез "Електронно наблюдение" ще се осъществява контрол върху местонахождението, движението и поведението на определени лица, изпълняван чрез три способа: система за гласово разпознаване; радиочестотно наблюдение; сателитно наблюдение, пише "Правен свят".

На ниво комисия приеха при домашен арест да се слагат контролни гривни

Правната комисия в НС прие с единодушие промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които бяха представени прокуратурата и внес...

Гласовото разпознаване е биометрична технология за идентификация на човек по произнесени от него думи и фрази. Радиочестотното наблюдение е потвърждаване на местонахождението на едно лице, като се регистрира неговото присъствие/отсъствие на определените в присъдата места и часове. Сателитното наблюдение е технология за установяване на моментното местонахождение и движението на някого чрез система за глобално позициониране.

Електронно наблюдение ще се прилага спрямо лишени от свобода, изтърпяващи наказание в затворническо общежитие от открит тип при общ режим и спрямо хора с наложени пробационни мерки "задължителна регистрация по настоящ адрес" или "ограничения в свободното придвижване".

Срокът, за който ще се прилага електронното следене е различен за различните категории лица. Спрямо затворниците то ще се прилага за времето, през което те работят или нощуват извън общежитието. За лицата с наложени пробационни мерки "задължителна регистрация по настоящ адрес" или "ограничения в свободното придвижване", електронното наблюдение ще е за срок от два до шест месеца с възможност да се продължи еднократно до шест месеца, но общо не повече от една година. С преходна разпоредба се уточнява, че електронното наблюдение по този ред не се прилага за пробационните мерки, чието изпълнение е започнало преди влизането на новата уредба в сила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com