Прокуратурата се накани и официално внесе обвинение срещу Бисеров

5390
Прокуратурата се накани и официално внесе обвинение срещу Бисеров
Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу бившия заместник-председател на ДПС Христо Бисеров, показва справка в системата на Софийски градски съд на "Дневник". Обвинението е леко изненадващо - за укриване на данъци, а не за пране на пари.

Припомняме, че досега по досъдебно производство прокуратурата разследваше Бисеров и събираше данни за пране на пари от негова страна. Досъдебното производство се базираше на данни на ДАНС както за Бисеров, така и за доведения му син Ивайло Главинков. Срещу Главинков засега няма официално обвинение. Информацията на ДАНС беше за евентуално извършени престъпления против финансовата и данъчната система. Получените данни касаят извършването на парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска страна, с титуляри посочените по-горе лица. Последвали са извършване на влогове (срочни депозити), теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони (Сейшелски острови).

Цацаров обещава: Внасяме обвинителен акт срещу Бисеров скоро

Съвсем скоро ще внесем обвинителен акт в съда срещу Христо Бисеров. Това увери главният прокурор Сотир Цацаров над една година, след ка...

В началото на седмицата, пред bTV, главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че обвинението срещу Бисеров може да влезе в съда преди Великден. Това стана след коментар, че ще има и още обвиняеми по аферата "КТБ". Интересен факт е, че прокуратурата се бавеше доста време с искането за подробности относно сметки на Бисеров в Швейцария, като едно писмо беше върнато от швейцарските власти заради липса на определени подробности.

Наблюдаващ прокурор по случая е Боряна Бецова. Тя се "прочу" като обвинителя, отказал да започне разследване срещу Делян Пеевски по сигнала на "Протестна мрежа". Мотивът да няма проверка - хипотетично Пеевски не е извършил престъпление. Решението на Бецова беше потвърдено и от Софийска апелативна прокуратура. Вместо това беше започнато разследване за данъчно престъпление срещу вносителите на този сигнал, като разследването стартира след сигнал на собственика на Агенция ПИК Недялко Недялков. А френският посланик Ксавие Лапер Дьо Кабан попита дали Бецова е "гнила ябълка", което накара Сотир Цацаров да я защитава в специална позиция.

Пълни подробности относно случая "Бисеров" можете да прочетете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com