Разголена от полицаи, обиждана пред съда: МВР проверява спешно над месец

9945
Разголена от полицаи, обиждана пред съда: МВР проверява спешно над месец
Снимка: Народно събрание

Спешната проверка на МВР по случая с малтретираната под колоните на Министерския съвет от полицаи Цветелина Цветкова все още не е приключила. Проверката започна около седмица преди края на месец юли, но етикетът "спешна" явно вече не отговаря на разбиращото се в тълковните речници.

Случаят по същество

Историята на Цветкова е от лятото на 2020 година, когато течаха големите протести против третото правителство на Бойко Борисов и против тогавашния главен прокурор Иван Гешев. При един от протестите, късно вечерта, тя и още няколко протестиращи са завлечени от охраняващите протеста полицаи. Първо приятел на Цветова разказа за случилото се: Арестуван на протестите разказа за полицейско насилие. Самата Цветкова твърди, че полицаите нарочно са я разголили и се снимали с нея - тип "селфи".

"В момента, в който ме хванаха, няколко полицаи започнаха да ме налагат навсякъде по тялото, получих множество удари по главата. Биха ме навсякъде по тялото. Двама полицаи ме влачиха, душиха ме, не можех да дишам, докато не стигнах до колоните. Дърпаха ме, душиха ме, стигнахме до колоните и ме хвърлиха на земята със зверска агресия. Там ме сложиха да седна. Аз бях с един бял потник, от дърпането той се беше разместил и те решиха в един момент да ме снимат. Галиха ме по главата, гавриха се с мен", разказа Цветкова преди време в предаването "ЕвроДикоФ".

Случаят беше в основната на работата на специализирана парламентарна комисия: Комисията за полицейското насилие показа видео с побой над протестиращи (ВИДЕО)

Справедливост

След като стана известно за случая, включително с разкази на Цветкова и приятеля ѝ пред медиите, тя заведе дело и го спечели на първа инстанция: Протестираща, удряна от полицаи зад колоните на Министерски съвет, осъди МВР. Отделно, Софийският административен съд ѝ присъди 40 000 лв. обезщетение. Именно това обаче предизвика официално възражение от МВР - от юристконсулт Деляна Иванова.

"Да ходиш облечена по този начин на нерегламентиран протест и да твърдиш, че не си разсъблечена, е недостойно за един млад човек. Позорно е за един млад човек да се възползва от облеклото си, за да получи парични средства под формата на обезщетение. Мен просто ме е срам подобни лица да са част от младото поколение на България, че и да служат за пример", пише в аргументите на юрисконсулта срещу обезщетението.

"Да хвърляш пиротехника, павета, бутилки с урина срещу органите на реда и след това да се изкарваш "света вода ненапита и жертва" само и само да получиш някакви пари, е най-малкото нагло и недостойно поведение", се твърди в аргументацията на Иванова.

Юристконсултът смята, че съдът трябва да разгледа хипотезата на закона, според която, ако увреждането е причинено поради изключителна вина на пострадалия, обезщетение не се дължи. Остава въпросът каква е вината - че е била облечена по-свободно, че е била на протест или че е атакувала по посочените от Иванова начини полицаите, което е недоказано към момента пред съда. Следва ли дори в най-тежкия случай обаче да има гаврене и малтретиране от страна на полицаи със задържан човек?

ОЩЕ: СДВР обижда бито от полицаи момиче под колоните на МС. Хаджигенов: Форма на безобразие

Проверка на юристконсулта - обижда или не?

Именно заради твърденията и езика на юристконсулта в жалбата, МВР започна спешна вътрешна проверка заради предполагаемите обиди.

На 8 август вестник "Сега" писа, че вътрешното министерство бави въпросната проверка, която започна на 21 юли, въпреки че същата беше обявена за "спешна". Още не е установено дали юрисконсултът Деляна Иванова е извършила нарушение в работата си. Сега на медията е отговорено, че се очаква резултатът от проверката да е ясен чак в края на септември.

ОЩЕ: Съдът разкри как се прикриват униформените биячи зад колоните на МС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

13-годишно момиче се изгуби в планината - ето кой го спаси

По аферата "Митници": Оставиха в ареста Марин Димитров

Поради липса на престъпление: Прекратиха делото срещу прокурор Сулев

Домашен арест за Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си

Марин Димитров обжалва решението за ареста си по аферата "Митници"

Слави Трифонов губи дело срещу бившия си съпартиец Радостин Василев

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com