Протестираща, удряна от полицаи зад колоните на Министерски съвет, осъди МВР

3019
Протестираща, удряна от полицаи зад колоните на Министерски съвет, осъди МВР
Снимка: НС

Цветелина Цветкова, която полицаи биха и снимаха разголена зад колоните на Министерски съвет през лятото на 2020 г., е осъдила МВР. Административният съд София-град (АССГ) е решил, че тя трябва да получи обезщетение за претърпени вреди от незаконно задържане в размер на 2900 лева.

Цветкова претендираше за 20 000 лв., но не е обжалвала решението на АССГ. От друга страна, СДВР е отнесла делото до Върховния административен съд (ВАС). Това съобщи в. „Сега“, позовавайки се на деловодните регистри.

Засекретиха делото на основния обвиняем за насилието под колоните на МС

Върховният административен съд (ВАС) засекрети делото, което бившият шеф на звеното за борба с безредиците в столичната специализирана ...

На 20 февруари върховните съдии Пламен Петрунов, Аглика Адамова и Албена Радославова потвърждават решението на първата инстанция. Техният акт е окончателен. Пред ВАС прокурорът Нели Христозова взема страната на Цветкова. И при разглеждането на делото от АССГ участвалият в производството прокурор Яни Костов пледира, че искът на момичето е основателен и съдът трябва да определи обезщетение по справедливост. Размерът му е съобразен и с практиката на Европейския съд за правата на човека.

Припомняме, че Цветкова заведе делото по Закона за отговорността на държавата, след като заповедта за задържането ѝ на 10 юли 2020 г. е отменена окончателно от съда като незаконна. Съдът прие, че случилото се зад колоните на МС е нанесло вреди върху психологическото състояние на жената.

Цветкова е снимана, докато е полугола, с белезници на ръцете и в безпомощно състояние. Тя твърди, че след ареста е плакала в продължение на месеци, имала е проблеми със съня и се е затворила в себе си. Съдът приема твърденията ѝ за доказани.

"В момента, в който ме хванаха, няколко полицаи започнаха да ме налагат навсякъде по тялото, получих множество удари по главата. Биха ме навсякъде по тялото. Двама полицаи ме влачиха, душиха ме, не можех да дишам, докато не стигнах до колоните. Дърпаха ме, душиха ме, стигнахме до колоните и ме хвърлиха на земята със зверска агресия. Там ме сложиха да седна. Аз бях с един бял потник, от дърпането той се беше разместил и те решиха в един момент да ме снимат. Галиха ме по главата, гавриха се с мен", разказа Цветкова преди време в предаването "ЕвроДикоФ".

Адвокатът на битите зад колоните на МС печели десетки дела за полицейско насилие (ВИДЕО)

Съдът по делото за спирането на метрото беше обективен и реално спира прокуратурата за това, което прави, тъй като считам, че е неправи...

Тя присъстваше и в пленарната зала на Народното събрание през август 2021 г., когато тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков обяви поведението на полицаите за граничещо с престъпление. Депутатите коментираха кадрите с насилие над протестиращи по време на антиправителствените протести срещу кабинета „Борисов 3“.

Почти година след инцидентите прокуратурата заяви, че разследва насилието зад колоните на МС. Сред останалите пострадали бяха Евгени Марчев и Жоро Георгиев, които също присъстваха в НС тогава.

Цветелина Цветкова води и дело за обезщетение срещу СДВР заради незаконосъобразните действия на полицаите - отвличането ѝ от група мирно протестиращи, неправомерно използване на сила и помощни средства, непристойно поведение. В този процес тя претендира за 80 000 лв. обезщетение. Делото е насрочено за след седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com