Разследва се случай на бити иракчани у нас

10507
Разследва се случай на бити иракчани у нас
Снимка: БГНЕС

Гранична полиция проверява информация за бити от български полицаи 17 бежанци от Ирак. Пред медии в Турция иракчаните са се оплакали, че са удряни с палки от български граничари при опита си да влязат нелегално у нас.

В момента директорът на Гранична полиция Милен Пенев е назначил проверка, която трябва да изясни дали твърденията на иракчаните са верни. Според тях група от 11 иракски язиди, това е малцинство от кюрдски произход, бягаща от репресиите на "Ислямска държава", се е опитала да влезе нелегално в България през границата с Турция. Пред медии в южната ни съседка иракчаните твърдят, че са били пребити от българските гранични полицаи, като част от тях са били със сериозни наранявания, а двама по-късно са починали в Турция от измръзване.

След инцидента в Любимец има двама имигранти с гипсирани ръце и един със спукана

Двама имигранти са с гипсирани ръце и един със спукана глава, след бунт в дома за временно настаняване в Любимец. Пострадалите са алжир...

Един от бежанците Хаси Хало разказва пред турски журналисти какво се е случило: "Бяхме в България - ходихме нелегално. Когато отидохме в България ни хванаха на границата. Биха ни. На брат ми му се счупи кракът. Не можеше да върви. Българските полицаи са ги били. Били са ги и са им взели парите и телефоните. След това са ги изхвърлили на турската граница".

Единият от починалите бежанци е 30-годишен инженер, а другият загинал бежанец се казва Далил Мурат и е починал от измръзване. Към момента турските власти са задържали 10 от иракските язиди. От Гранична полиция уточниха пред "Хоризонт", че при проверката българските власти ще потърсят турските си колеги за изясняване на случая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com