Реформаторите: Прокуратурата да види дали Стойнев не е за съд заради Карадере

13569
Реформаторите: Прокуратурата да види дали Стойнев не е за съд заради Карадере
Снимка: БГНЕС

Както беше съобщено днес сутринта, Реформаторският блок официално внесе сигнал до прокуратурата срещу икономическия и енергиен министър Драгомир Стойнев заради случая „Карадере”.

Реформаторите настояват прокуратурата да провери дали има престъпление от страна на Стойнев „икономическа облага в полза на трета страна” по случая. Освен това десните поискаха и оставката на Стойнев.

Дузина "зелени" защитаваха Черноморието в София

Около десетина души се събраха край езерото "Ариана" в София в обявения час за начало на протеста срещу застрояването на Черноморието. ...

В сигнала пише, че дружеството "Мадара Юръп" АД е вписало в Търговския регистър собствениците си – физически лица, пет дни след решението на правителството за инвестиционния проект. По думите на реформаторите съгласно Закона за офшорките, който беше приет по инициатива на Делян Пеевски, офшорни дружества могат да кандидатстват за статут на "приоритетен инвестиционен проект" само ако преди това са вписали в Търговския регистър действителните си собственици – физически лица. В случая става въпрос за офшорката „Айл ов Ман Ашуранс Лимитид”, която държи 60% в „Рейнбоу Груп Сървисиз Лимитид”. Точно за физическите лица - собственици на „Ай ов Ман Ашуранс Лимитид”, няма информация в Търговския регистър, твърдят вносителите на сигнала Светослав Малинов и Мартин Димитров.

В събота, 29 март, разследващият сайт „Биволъ” съобщи, че икономическият министър е изпратил писмо до Пол Райли от „Мадара Юръп”, в което обяснява, че няма доказателства инвеститорът да може да финансира проекта в Карадере.

"Не се доказва, че собствениците на Мадара юръп АД могат да финансират проекта на стойност над 300 млн. лева. Активите на Рейнбоу груп сървисиз Лимитед (Британски Вирджински острови) и Мадара България Пропърти фънд (Англо-нормандски острови) са основно финансови в капитала на български дружества, които притежават недвижими имоти. Ликвидните активи са парични средства в брой в размер под 1 млн. лири, а приходите на дружеството са около 15 хил. лири (за "Рейнбоу груп сървисис Лимитед") и парични средства в размер на около 5 хиляди евро (за "Мадара България пропърти фънд")”, пише Стойнев.

Интересен факт е, че по меморандума, с който правителството одобри инвестицията от 100 млн. лева в Карадере, докладчик е министър Стойнев. Меморандумът все още не е обявен публично.

Георги Кадиев внася промени в Закона за офшорките, за да няма случаи Карадере и Lafka

Депутатите от Коалиция за България Георги Кадиев, Георги Анастасов, Страхил Ангелов, Таско Ерменков и Петър Мутафчиев официално внесоха...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com