Рекорден брой на предсрочно освободени затворници ще има тази година

5095
Рекорден брой на предсрочно освободени затворници ще има тази година
Снимка: iStock/Guliver

Рекорден брой на предсрочно освободените затворници ще има тази година. От началото на годината до 21 юли пуснатите от затворите, преди да са изтърпели цялото си наказание, са 632-ма според данните на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", получени от "Сега". Ако темпът се запази, до края на годината ще излязат още 451 души. Така ще се стигне до рекорд - 1083-ма. За сравнение - през 2010 г. предсрочно освободените са 1014, през 2014 г. - 855, през 2015 г. - 727, а през 2016 г. - 764.

Рекордът вероятно се дължи на факта, че в предпоследния работен ден на миналия парламент през февруари беше приета поправка в Наказателния кодекс, която махна ограничението за предсрочно пускане на рецидивисти. Законът позволява предсрочно да бъдат освободени и убийци, изнасилвачи, вършили отвличания, грабежи и т.н. Съдът разрешава това за "осъден, който с примерно поведение и честно отношение към труда е дал доказателства за своето поправяне и е изтърпял фактически не по-малко от половината от наложеното наказание". Неизтърпяната част от наказанието се превръща в изпитателен срок, като съдът може да нареди и пробация. Ако в този период бъде извършено ново умишлено престъпление или не се изпълнява пробацията, се излежава и неизтърпяното наказание.

Униформеният състав в Софийския затвор ще бъде увеличен за почивните дни

Дежурният униформен състав в Софийския затвор ще бъде увеличен за почивните дни, след като вчера имаше побой между затворници, съобщиха...

Освен това затворниците получиха директен достъп до съд. От данните се вижда, че осъдените са се възползвали веднага от новите си права. Първите случаи, които станаха известни, предизвикаха скандал, защото ставаше дума за двама от осъдените през 2014 г. от групата за отвличания "Наглите". Осъденият на 18 г. затвор Ивайло Евтимов и Любомир Димитров - с 10-годишна присъда, дори бяха освободени от Софийския градски съд (СГС). След скандала втората инстанция отмени освобождаването и на двамата.

Облекчението за рецидивистите така и не беше отменено и е в сила. И ако до февруари осъдените трябваше, освен да са излежали поне 2/3 от наказанието, да имат оставаща присъда не повече от 3 г., сега остатъкът вече няма значение. Преди рецидивист с 18-годишна присъда можеше да иска да излезе от затвора чак на 15-ата година, а сега може да го направи още на 12-ата. В останалите случаи предсрочно освобождаване може да се търси, когато е изтърпяно поне половината от наказанието.

Освен това затворниците получиха директен достъп до съд заради пилотно решение на съда в Страсбург от 2015 г. Причината е, че затворническата администрация често нарушава правата на осъдените и не им позволява да искат предсрочно освобождаване дори когато отговарят на изискванията на закона. Покрай скандала с "Наглите" сегашният парламент прие бързи поправки, но не на сроковете за рецидивистите, а на достъпа до съд - молбата вече се подава чрез началника на затвора, който задължително дава становище, но няма право да я спре.

От делата за предсрочно освобождаване, които "Сега" прегледа, се вижда, че има случаи на отказано освобождаване и при остатък от два месеца, докато други излизат по 3 и повече години по-рано. В София има и казус на лишен от свобода, който сам е оттеглил молбата си за предсрочно освобождаване.

Българинът, ритнал жена в берлинското метро, влиза в затвора

Светослав Стойков - българинът, който изрита млада жена по стълбите в метрото на Берлин, получи ефективна присъда от две години и 11 ме...

Друг затворник е пуснат 7 г. и 17 дни по-рано. Той е в затвора от 2009 г., осъден на 15 г. за умишлено убийство в Сливен. Съдът приема, че е дал доказателства за поправянето си, а освен това страда от множествена склероза и прекарва наказанието си на легло. Друг съдебен състав пуска 5 години, 9 месеца и 5 дни по-рано втория осъден по същото дело за убийство в Сливен. В този случай мотивите са, че "е настъпила промяна в нагласите" и "оценката на риска от рецидив е ниска", а осъденият работи като шивач в затвора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com