Родната прокуратура не можела да разпита Васил Божков онлайн

7892
Родната прокуратура не можела да разпита Васил Божков онлайн
Снимка: БГНЕС

Бизнесменът с 19 обвинения Васил Божков, който е в Дубай, не е бил разпитван, защото Наказателно-процесуаленият кодекс не позволява това. Това заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова. Според нея липсата на такъв разпит пречи да се приключи разследването за изясняване на обстоятелствата около неговия сигнал срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Последните трима бяха задържани за 24 часа по преписка на националната полиция и после бяха пуснати без обвинение.

От думите на Маджарова излезе, че Божков е обвиняем пред Спецпрокуратурата, но вероятно е в качество на свидетел и жертва пред Софийска градска прокуратура (бел. ред. - за казаното от него, че е принуждаван да даде подкуп от 67 млн. лв. на Бойко Борисов и Владислав Горанов). И понеже Божков имал 19 обвинения, това пречи да бъде разпитван като свидетел срещу Борисов и Горанов от Спецпрокуратурата.

Маджарова твърди, че по делото в Спецпрокуратурата Божков "не е давал никакви показания, никакви обяснения в никакво качество." "Има процесуална пречка за това, НПК не позволява това да бъде извършвано чрез социалните медии. В рамките на това производство не е разпитан, тъй като са налице процесуални пречки пред това. Не мога да потвърдя, че е дал показания пред Европейската прокуратура. Не съм говорител на Европейската прокуратура", обясни Маджарова пред bTV.

Прокуратурата и МВР с различни версии защо Борисов излезе от ареста

Получила ли е прокуратурата навреме всички необходими материали относно арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнауд...

Колегата ѝ Христо Кръстев, който е говорител на Специализираната прокуратура, посочи, че всъщност не било ясно дали ОАЕ позволява разпит по видеоконферентна връзка. Припомняме, че Божков избяга в Дубай преди вече над 2 години.

Шефката на Специализираната прокуратура посочи още, че именно обвинението е разкрило ощетяването на хазната с 550 милиона лева заради избегнати данъци от хазартния бизнес на Божков, като проверка за това е възложена на АДФИ. Щетата е била установена “в резултат единствено и само на активните действия на наблюдаващите прокурори по слабото разследване”.

Маджарова не коментира как така изведнъж държавата разбра, че е била ощетена с толкова крупна сума и къде е бил тогавашният финансов министър - Владислав Горанов, който е един от арестуваните в четвъртък вечер. Маджарова не поиска да коментира как така Горанов не е забелязал огромната дупка в бюджета, защото "не е редно доказателства по делото да се изнасят чрез медиите".

По думите ѝ, “всичко е възможно“ и могат да бъдат привлечени като обвиняеми хора, които са заемали висши държавни постове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com