С електронни гривни заради кражба - вече факт и в България

3906
С електронни гривни заради кражба - вече факт и в България
Снимка: БГНЕС

Въпросът с наблюдението от дистанция в България, когато става въпрос за нарушители на закона, отдавна е сериозна тема за правосъдието ни. В началото на миналата година например стана ясно, че в страната се ползват електронни гривни за наблюдение в само 67 случая, като домашният арест не е мярка, в която този вид контрол се прилага. Сега обаче се оказа, че електронното наблюдение вече започва да навлиза по-сериозно в практиката ни.

Според съобщение на прокуратурата по случай на трима осъдени за кражба в Русе след одобрено споразумение с държавното обвинение е наложена точно мярката "електронно наблюдение". В. Д., Ф. Д. и М. Д. са се признали за виновни и са осъдени за влизане с взлом. Те успели да отмъкнат перфоратор, бормашина, ъглошлайф, пистолет за горещ въздух, акумулатор за лек автомобил, 13 чувала с бракувани метални части от релета с общо тегло 320 килограма. Стойността на кражбата е 869 лева, информира в. "Сега".

Предложение: Без електронно контролно наблюдение за лица под 16 години

Електронно наблюдение няма да се прилага спрямо непълнолетни под 16 години, както и спрямо хора, които страдат от заболявания, несъвмес...

В. Д. е получил 1 година лишаване от свобода при първоначален строг режим. Наказанието на Ф. Д. също е 1 година затвор, но условно - с 3 години изпитателен срок. Наложена му е пробация - ограничение в свободното придвижване. Той няма право да напуска жилището си от 21.00 часа до 06.00 часа за срок от половин година. Обвиняемият се е съгласил да му бъде поставена електронна гривна. Третият участник във взлома е осъден на година затвор условно.

Електронното наблюдение е предвидено в Закона за изпълнение на наказанията и в специална наредба на правосъдното министерство и се осъществява по три начина. Първият е гласово разпознаване по стационарен телефон. Вторият е сателитното наблюдение, с което се установява къде се намира във всеки момент осъденият. Третият е радиочестотното наблюдение, което дава информация за местонахождението на човека на определените в присъдата места и часове. Именно то включва и т.нар. електронни гривни.

Снимка: Архив

 

На ниво комисия приеха при домашен арест да се слагат контролни гривни

Правната комисия в НС прие с единодушие промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които бяха представени прокуратурата и внес...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com