Сделката за да се спаси главният секретар на МВР: Говори адвокатът на Петя Банкова

33642
Сделката за да се спаси главният секретар на МВР: Говори адвокатът на Петя Банкова
Снимка: МВР

Мисля, че премиерът в оставка акад. Николай Денков много се заблуждава за натиск от системата върху главния секретар на МВР Живко Коцев. Той е говорил, но притиснат от външни обстоятелства – вероятно е осъзнал, че няма как да не бъде разкрита връзката му с арестуваните по обвинение за организирана престъпна група Марин и Стефан Димитрови. Това заяви Людмил Рангелов, адвокат на арестувания директор на Агенция "Митници" Петя Банкова: СНИМКИ: Заедно - главният секретар на МВР, Бойко Рашков и обвинени за контрабанда

Сделка или не?

Той е търсил своето по-подходящо, по-спокойно място под Слънцето, продължи Рангелов. На изричен въпрос на bTV той откъде знае, адвокатът отговори, че цялата ситуация сочела "за един уплах".

Попитан дали главният прокурор трябва да се меси, отговорът на Рангелов беше "не", но и с уточнение, че и.д. главен прокурор Борислав Сарафов също не е нарушил никакви разпоредби. Прилича на сделка, прави се често и по важни дела, за да се влезе в отношенията на организираната престъпност, обобщи юристът.

"Принципно може да се измъкне, но това е една временна защита", каза още Рангелов по отношение на това ще се измъкне ли Живко Коцев само като свидетел в случая, без да е обвиняем. Главният прокурор нищо не може да му осигури, само тази временна защита, добави той. Рангелов обаче предупреди – ако е имал конкретна информация за контрабандни канали, трябвало е да я съобщи навреме, като главен секретар на МВР, а и в морално отношение. Юристът уточни, че при подаване на информация, Коцев трябва да го стори така, че да има документални следи – Рангелов подчерта, че такова нещо засега не е известно.

ОЩЕ: Бойко Рашков: Калин Стоянов е бил чест гост на задържания в митническия скандал

Петя Банкова е една неопитна жена в тези големи политически игри, която е смятала, че бързо може да промени нещо с новия пост, да затвори някакви контрабандни канали за много кратко време – така Рангелов защити клиента си и какво общо има тя в цялата история. Банкова е сестра на Стефчо Банков - лице, което е отдавна вряло и кипяло в системата, беше директор на "Вътрешна сигурност", но беше свален от поста, а Бойко Рашков разпореди дисциплинарно производство срещу него. Буквално в края на март, 2024 година, стана ясно, че съдът връща Банков на работа в МВР, но не точно на предишната длъжност, а в звено "Подпомагане на министъра" т.е. помощник на Калин Стоянов: "СГП лийкс": В последните си дни Гешев е обмислял действия срещу Пеевски

Правосъдие в медиите

По всякакъв начин се нарушава следствената тайна по делото – като например пълният текст на един свидетел с тайна самоличност. Трябва да се провери как изтече тази информация – адвокатите, които се занимаваме с делото, имаме достъп. Прокуратурата, разследващите полицаи, в края на краищата и по деловодствата, изброи още Рангелов.

Според него, протоколът е от разпит на Коцев – той призна, че не го знае заради директни факти и доказателства или защото го е виждал, а от казаното и написаното в документа: Валерия Велева и протокол за главния секретар на МВР и контрабандата: Истина, лъжа или оттук-оттам?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

"Решен е на всичко": Осъден на доживотен затвор полицай се барикадира в дома си в Пловдив

Има загинал при катастрофата с колата на Кирил Петков

За строителни измами: НАП проверява 40 заподозрени

Мигрантският натиск към страната ни намалява

Пълна кола: Хванаха 30 хиляди къса цигари край Белоградчик

15-годишен е задържан за кражба на кола в София

Двама мъже крадоха коне край Костинброд

Издирван от Интерпол американец е задържан в Благоевград

Откраднаха кутия с пари за лечение на млада жена

Съдът изслуша Рангел Бизюрев, ето какво разказа за убийството на Митко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com