СЕМ вярва, че полицията ще хване посегналите на журналисти, БХК изброява криминалните случаи срещу медии

1806
СЕМ вярва, че полицията ще хване посегналите на журналисти, БХК изброява криминалните случаи срещу медии
Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии изразява сериозно безпокойство от зачестилите посегателства срещу журналисти. Всяка физическа и вербална агресия срещу журналисти е недопустима в едно демократично общество, особено в държава членка на ЕС, в която зачитането на човешкото достойнство и права, толерантността и разбирателството са основни ценности. Това се казва в позиция на СЕМ.

От позицията личи, че СЕМ има вяра, че компетентните органи бързо и професионално ще разкрият извършителите на посегателства срещу журналисти.

От ГЕРБ искат МВР да разкрие нападенията на конференцията им, включително над известни журналисти (ВИДЕО)

ПП ГЕРБ категорично се разграничава от действията на група провокатори, които предизвикаха сблъсъци на Националната конференция на парт...

"Всяко посегателство срещу журналисти или възпрепятстването на тяхната работа е директно посегателство срещу свободата на словото и постиженията на демокрацията. СЕМ призовава гражданите да зачитат професионалните права на журналистите, както и тяхната свобода и лично достойнство", добавя регулаторът.

"СЕМ отново се обръща с призив към политици и общественици да бъдат отговорни в публичното говорене и поведение по отношение на журналистите и медиите", се казва още в позицията.

Какъв беше поредният фрапиращ случай на посегателство и то над известни журналисти - ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Резюме от Българския хелзинкски комитет

Младежите, нападнали протестиращи, с прояви на агресия и към журналисти (ВИДЕО)

Началото на Националната конференция на ГЕРБ в сряда в "София Тех Парк" беше белязано от физически сблъсъци между млади мъже с маски и ...

През последните шест дни станахме свидетели на най-малко три случая, в които журналистическата дейност на независими медии е атакувана или препятствана. От публично известната информация, включваща и свидетелски видеоматериали на тези случаи, може да се предположи пряко или косвено участие в тази дейност на институции на изпълнителната власт или управляващата политическа партия ГЕРБ.

На 28 юли репортаж с неудобни въпроси по време на посещението на премиера Бойко Борисов в град Враца беше свален от интернет страницата на телевизия „Враца“ и от „Ю Тюб“ канала на телевизията. На 4 август телевизия Би Ти Ви излъчи в сутрешния си блок репортаж на журналистката Дани Атанасова, която на живо в ефир показа как полицейски кордон не я допуска да разговаря с ромите, засегнати от кампанията на община Стара Загора по премахването на над 90 незаконни жилищни постройки в града. Едва след това тя бе допусната до засегнатите. На 5 август, при опит да отразят събития около националната конференция на политическа партия ГЕРБ, журналистките Полина Паунова и Генка Шикерова бяха нападнати физически от маскирано лице, което по-рано удря лица, протестиращи на мястото на провеждане на конференцията. Три мобилни телефонни апарата на Паунова са отнети с насилие и повредени от нападателя, а на Шикерова той посяга да удари, засилвайки се към нея. На запис от телевизия bTV се вижда как по-рано същото лице, както и други цивилни, удрят протестиращи в присъствието и без намеса на охраната на събитието

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com