Шефът на ВАС: Не се мотаем по никакъв начин за случая КТБ

19666
Шефът на ВАС: Не се мотаем по никакъв начин за случая КТБ
Снимка: БГНЕС

В конкретния случай не мисля, че работата на Върховния административен съд (ВАС) е забавена по какъвто и да е вариант. Това каза председателят на органа Георги Колев на въпрос за вчерашното изявление на премиера Бойко Борисов в НС по делото за КТБ.

Колев каза, че разбира, че това е доста сериозен проблем на държавата, така че е обяснимо да има и такива критики. Разгледани са общо 40 дела, по подадени отделни жалби - 28 от тях са влезли в сила, остават още 12.

ВАС няма да прави публичен избор на съдии по делото "КТБ"

Аз нямам причина да се съмнявам както в безпристрастността, така и в компетентността на всеки един от колегите, които извършват разпр...

Конкретното дело, за което говори премиерът вчера, все още няма насрочване, тъй като имаме процедура по размяна на книжа. Тричленен състав го е разгледало, остава петчленен, информира БГНЕС.

"Но аз се надявам до 2 седмици да бъде разгледано и това дело", заяви председателят на ВАС.

На 13 януари 2015 г. Върховният административен съд отхвърли жалбите срещу решението на Българската народна банка за отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка.

Тричленният съдебен състав (съдиите Таня Вачева, Иван Раденков, Соня Янкулова) остави тогава без разглеждане жалбите на основните акционери в банката - "Бромак" на Цветан Василев, "Бългериан акуизишън къмпъни" и Орлин Русев и Вера Ахундова, с мотива, че акционерите нямат пряк и личен правен интерес да обжалват решението на БНБ. "Понятието за интерес от разрешаването на спора се разбира като пряк и вече възникнал интерес от последиците, на основанията, въз основа на които се иска отмяна на атакувания акт. Т.е. правният интерес трябва да е пряк, в случая носител на този интерес е КТБ като адресат на административния акт", пише в съдебния акт.

ВАС с особено мнение потвърди отнемането на лиценза на КТБ

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата срещу решението на Българската народна банка за отнемането на лиценза на Корпорат...

Вчера Борисов директно хвърли вината върху съдебната ни система и недобрата законова уредба, която се бави с делото за КТБ. "Заради административни неуредици не може да започне делото и "върви разграбване на банката". Не бива да го допускаме", подчерта Борисов. Сигурен съм, че ще спасим парите, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com