Сидеров и Чуколов ще плащат по 316 лв. месечно за нахлуването в НАТФИЗ

6141
Сидеров и Чуколов ще плащат по 316 лв. месечно за нахлуването в НАТФИЗ
Снимка: БГНЕС

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров и дясната му ръка Десислав Чуколов ще трябва да плащат по 13% от месечната си заплата на държавата заради нахлуването в НАТФИЗ във вечерта на изборите, реши Софийски градски съд (СГС).

Месечната им заплата като депутати е 2436 лв., което означава, че ще трябва да превеждат на държавата около 316 лв. Сидеров ще плаща глобата 9 месеца, а Чуколов половин година.

До присъдата се стигна, след като двамата се признаха за виновни през миналата седмица. Наказанието включва още срещи с пробационен служител и регистрация по настоящ адрес.

Предстои съдът да реши и двете други дела, по които двамата атакисти са обвиняеми - за град Батак от 2011 г. и за случая пред Народното събрание от първия ден на кабинета “Орешарски”, пише още Topnovini.bg.

За случая в НАТФИЗ споразумение с прокуратурата е сключил и Десислав Чуколов, което предвижда наказание „пробация“ със същите мерки.

Actualno.com припомня, че депутатите получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати в обществения сектор по данни на НСИ, т.е. заплатата на Сидеров за последното тримесечие на миналата година е 2949 лв. Засега обаче не е ясно какви ще бъдат удръжките от възнаграждението на Сидеров.

Знаете, в края на ноември 2015 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе две исканията за сваляне на депутатския имунитет на Волен Сидеров във връзка с две досъдебни производства на Софийска градска прокуратура.

Първото - през 2011 г. в град Батак на площад „Освобождение" по време на традиционните тържества, посветени на Априлската епопея, Сидеров е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост.

Второто - през 2013 година в София, до сградата на Народното събрание, около 12.00 часа възникнал конфликт между Волен Сидеров и журналист от телевизия СКАТ. Сидеров отправил обиди и заплахи по отношение на журналиста, хванал ръцете му и бутал микрофона му, настоявал за извинение за думи на собственика на телевизия СКАТ. Събраните доказателства сочат, че е налице хулиганство, извършено с особена дързост и нанасяне на телесна повреда на полицейски служител при и по повод изпълнение на службата му.

На 23 октомври миналата година лидерът на Атака Волен Сидеров и още десетина души нахлуха в сградата на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в столицата. Инцидентът стана около 20.15 часа. Сидеров заедно с депутата Десислав Чукалов и още десетина души, сред които 5-6 много високи и яки момчета нахлуха в зданието и изблъскаха портиера. Групата се качи на втория етаж, където са се провеждали учебни занятия.

Представителите на "Атака" твърдели, че търсят студенти, които били "нападнали" Сидеров.

СГС ще гледа споразуменията със Сидеров

Днес, 14 март, Софийският градски съд ще заседава по три споразумения, с които лидерът на "Атака" Волен Сидеров се признава за виновен ...

„Сидеров и хората заплашиха студентите. Някои от тях са били обиждани грубо, наричани са с какви ли не имена. Едно момиче е в стрес и се нуждае от лекарска помощ“, разказа тогава ректорът професор Халачев.

Волен Сидеров и Десислав Чуколов бяха обвинени и за това, че на 9 октомври 2015 г. са извършили непристойни действия, които грубо нарушават обществения ред и изразяват явно неуважение към обществото, пред магазин в столицата.

В обвинителния акт на прокурорите пише, че Сидеров и Чуколов "са се държали нагло и арогантно и парадирали с това, че са депутати", посочи "Правен свят".

Заради напечената ситуация към 23 ч. в нощта на инцидента на място дошъл и дежурният инспектор от СДВР Крум Цветков. Под негово ръководство полицаите опитали да отделят депутатите от насъбралите се хора. Вместо това Чуколов извикал на инспектор Делин: "Ей, боклук, лайно такова, ще ти.... майката" и му отвъртял шамар с лявата ръка, пише още в обвинителния акт. Заради причинената болка депутатът има и обвинение за причиняване на лека телесна повреда.

Според прокурорите Сидеров се обърнал към инспектор Китанов с думите: "Боклук, ще ти ...майката, да го ....на жена ти, корумпирани ченгета, ще ви уволня" и забил юмрук в лявата ръка на ченгето.

Сидеров за изпълненията си в НАТФИЗ: Сбърках

Никога не съм се смятал за безгрешен, вероятно и в НАТФИЗ сбърках. Това заяви лидерът на „Атака” Волен Сидеров. „Да,...

За разлика от Чуколов Сидеров няма обвинение за лека телесна повреда. И той, като съпартиеца си, обаче ще бъде съден за хулиганство, извършено по особено дързък начин и съпроводено със съпротива срещу орган на реда. Прокурорът е посочил, че двамата имат добри характеристични данни - не са осъждани.

Като утежняващо вината обстоятелство обаче е посочил, че са депутати и въпреки това демонстрирали "пълно незачитане на установените правила и норми за поведение в обществото", а поведението им предизвикало "широк отзвук и възмущение".

Това не е първото дело, по което Сидеров сяда на подсъдимата скамейка. Градският съд гледа и делото срещу лидера на „Атака” за инцидента на летище Варна, в който участват и негови съпартийци. По него Сидеров е обвинен за нанасяне на лека телесна повреда и хулиганство.

Инцидентът стана в началото на 2014 година, когато по време на полет от София до Варна Сидеров, придружаван от депутати от партията му, влезе в конфликт първо с френски дипломат, а след това извън самолета се стигна до сблъсък с един от пътниците и служител на реда, който бе ударен.

Партийният лидер е предизвиквал и друг скандал във въздуха. През 2010 година Сидеров беше спрян на летището във Франкфурт след полет с "Луфтханза", защото буйствал в самолета. По-късно обаче той се извини на екипажа за поведението си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com