Сидеров се признава за виновен, ще му намалят заплатата

2796
Сидеров се признава за виновен, ще му намалят заплатата
Снимка: БГНЕС

Споразумение с "пробация" със задължителна регистрация по настоящ адрес, периодични срещи с пробационен служител и поправителен труд, изразяващ се в месечни удръжки от заплатата, ще сключи Волен Сидеров със съда.

Така депутатът се признава за виновен за виновен за случая в град Батак, станал на 17 май 2011 г., за НАТФИЗ, станал на 23 октомври 2015 г. и за случая до Народното събрание от 21 май 2013 г.

Заседанието в Софийски градски съд (СГС) ще се проведе на 14 март, съобщиха от агенция Фокус.

За случая в НАТФИЗ споразумение с прокуратурата е сключил и Десислав Чуколов, което предвижда наказание „пробация“ със същите мерки.

Депутатите получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати в обществения сектор по данни на НСИ, т.е. заплатата на Сидеров за последното тримесечие на миналата година е 2949 лв. Засега обаче не е ясно какви ще бъдат удръжките от възнаграждението на Сидеров.

Припомняме, че в края на ноември 2015 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе две исканията за сваляне на депутатския имунитет на Волен Сидеров във връзка с две досъдебни производства на Софийска градска прокуратура.

Първото - през 2011 г. в град Батак на площад „Освобождение" по време на традиционните тържества, посветени на Априлската епопея, Сидеров е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост.

Второто - през 2013 година в София, до сградата на Народното събрание, около 12.00 часа възникнал конфликт между Волен Сидеров и журналист от телевизия СКАТ. Сидеров отправил обиди и заплахи по отношение на журналиста, хванал ръцете му и бутал микрофона му, настоявал за извинение за думи на собственика на телевизия СКАТ. Събраните доказателства сочат, че е налице хулиганство, извършено с особена дързост и нанасяне на телесна повреда на полицейски служител при и по повод изпълнение на службата му.

На 23 октомври миналата година лидерът на Атака Волен Сидеров и още десетина души нахлуха в сградата на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в столицата. Инцидентът стана около 20.15 часа. Сидеров заедно с депутата Десислав Чукалов и още десетина души, сред които 5-6 много високи и яки момчета нахлуха в зданието и изблъскаха портиера. Групата се качи на втория етаж, където са се провеждали учебни занятия. 

Сидеров иска излизане от ЕС и защита от Русия

Излизане на България от НАТО и Европейския съюз (ЕС) поиска лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров по време на шествие по случай 3 мар...

Представителите на "Атака" твърдели, че търсят студенти, които били "нападнали" Сидеров.

„Сидеров и хората заплашиха студентите. Някои от тях са били обиждани грубо, наричани са с какви ли не имена. Едно момиче е в стрес и се нуждае от лекарска помощ“, разказа тогава ректорът професор Халачев.

Волен Сидеров и Десислав Чуколов бяха обвинени и за това, че на 9 октомври 2015 г. са извършили непристойни действия, които грубо нарушават обществения ред и изразяват явно неуважение към обществото, пред магазин в столицата.

В обвинителния акт на прокурорите пише, че Сидеров и Чуколов "са се държали нагло и арогантно и парадирали с това, че са депутати", пише Правен свят.

Заради напечената ситуация към 23 ч. в нощта на инцидента на място дошъл и дежурният инспектор от СДВР Крум Цветков. Под негово ръководство полицаите опитали да отделят депутатите от насъбралите се хора. Вместо това Чуколов извикал на инспектор Делин: "Ей, боклук, лайно такова, ще ти.... майката" и му отвъртял шамар с лявата ръка, пише още в обвинителния акт. Заради причинената болка депутатът има и обвинение за причиняване на лека телесна повреда.

Съдът отложи делото срещу Сидеров и Чуколов

Съдът отложи делото срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров и зам.-председателя на партията Десислав Чуколов за действията им пред столич...

Според прокурорите Сидеров се обърнал към инспектор Китанов с думите: "Боклук, ще ти ...майката, да го ....на жена ти, корумпирани ченгета, ще ви уволня" и забил юмрук в лявата ръка на ченгето.

За разлика от Чуколов Сидеров няма обвинение за лека телесна повреда. И той, като съпартиеца си, обаче ще бъде съден за хулиганство, извършено по особено дързък начин и съпроводено със съпротива срещу орган на реда. Прокурорът е посочил, че двамата имат добри характеристични данни - не са осъждани.

Като утежняващо вината обстоятелство обаче е посочил, че са депутати и въпреки това демонстрирали "пълно незачитане на установените правила и норми за поведение в обществото", а поведението им предизвикало "широк отзвук и възмущение".

Това не е първото дело, по което Сидеров сяда на подсъдимата скамейка. Градският съд гледа и делото срещу лидера на „Атака” за инцидента на летище Варна, в който участват и негови съпартийци. По него Сидеров е обвинен за нанасяне на лека телесна повреда и хулиганство. Инцидентът стана в началото на 2014 година, когато по време на полет от София до Варна Сидеров, придружаван от депутати от партията му, влезе в конфликт първо с френски дипломат, а след това извън самолета се стигна до сблъсък с един от пътниците и служител на реда, който бе ударен.

Партийният лидер е предизвиквал и друг скандал във въздуха. През 2010 година Сидеров беше спрян на летището във Франкфурт след полет с "Луфтханза", защото буйствал в самолета. По-късно обаче той се извини на екипажа за поведението си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика