След 45 загинали: И международен одитор видя куп проблеми на АМ "Струма"

4339
След 45 загинали: И международен одитор видя куп проблеми на АМ "Струма"
Снимка: БГНЕС

Международният експерт инж. Методи Стилянов е изготвил доклад за състоянието на участъка от АМ "Струма", където на 22 ноември изгоря автобус с македонски граждани. Загинаха 45 души, а 7 успяха да се спасят. 

Докладът е възложен от Института за пътна безопасност.

От проверката на инж. Методи Стилянов се констатира, че обезопасителните пътни системи /мантинели/ не са монтирани съгласно изискванията. От доклада става ясно, че двулъчевата предпазна преграда не е способна да удържи тежки моторни превозни средства!

Двулъчевата предпазна преграда (i.e. W-beam) е предназначена за безопасно удържане и контролирано пренасочване на МПС с маса до 2 т под удар от 25° при 100км/ч и изборът на тази система е неправилен за приложение в средата която тя се намира!

Основната цел на обезопасителните прегради е да задържат превозните средства на пътя, като погълнат част от енергията при удара и ги пренасочат в безопасно направление. Те са последната „преграда“ между движещото се превозно средство и опасното място. За да работят надеждно, те трябва да са инсталирани съгласно документираните успешни тестови условия. На базата се издават и наръчниците за инсталация от производителя на системата. Полеви модификации не се разрешават, без инженерен дизайн и придружаващият го анализ на риска.

Според инж. Стилянов трябва да бъдат изучени детайлите при:

• Скосения елемент за начало и вертикален стълб №1 (фиг.10а) – идеята на скосяването е да пренасочи вектора на действащите сили в хоризонтална равнина като разсее част от тях във вертикална равнина (т.е. да „подхвърли“ превозното средство). В случая мантинелата най-вероятно не е била свързана с вертикалната греда и автобуса буквално е „обелил“ хоризонталните греди от стълбовете. Ако дефекта е бил отстранен преди трагичното събитие, чиновниците в АПИ трябва да са в състояние да предоставят съпровождащата го документация.

• Сглобката на хоризонталните греди при вертикален стълб №10 (фиг.10б) е неправилна и точно тук мантинелата се е скъсала.

Експерти: 10 катастрофи са станали за 3 години в района на трагедията с автобуса

Тежката катастрофа на АМ "Струма" за пореден път ни показва, че в България сме много добри в управлението на кризата, но е налице пълен...

По думите му в района на катастрофата са настъпвали множество произшествия, които са увреждали мантинелите. В конкретния случай в средната разделителна ивица можем да видим, че е имало преинсталация на съоръжението. Навярно е имало предишна катастрофа в същия участък. Съединението на мантинелата е монтирано неправилно с два болта вместо с четири, каквото е изискването. Това е и причината мантинелата да се разкъса въпреки ниската скорост, с която се е ударил автобуса.

От снимковия материал на Google се вижда, че пръстта около вертикалните стълбове не е била уплътнена след инсталирането им.

Мястото на удара е след вертикален стълб. При което мантинелата се разкъсва, но крайната сглобка на нова и стара мантинела при вертикален стълб №4, които е “U” профил е модифицирана.

Виктор Канзуров свърза трагедията на АМ Струма с друг знаков инцидент и посочи общия маниер (ВИДЕО)

"Основният фокус след трагедията на АМ "Струма" трябва да бъде къде са грешките, заради които тя е допусната. Първо по какъв начин рабо...

Също така е констатирано, че има липсващи знаци и повредена маркировка. Съгласно Закона за пътищата чл. 36м ал.2 АПИ извършва периодична инспекция на републиканските пътища в експлоатация, най-малко два пъти годишно, за гарантиране на достатъчни равнища на безопасност на конкретната пътна отсечка.

Въпросите за „модификациите, изпълнени по преградните обезопасителни системи по националните ни пътища, стандартни ли са? Сертифицирани ли са, и откого?“. Тези въпроси са били поставени пред АПИ още със дистанционния доклад направен за Аспаруховия мост, припомнят от Института по пътна безопасност. 

В Института за пътна безопасност е постъпила информация, че Областно пътно управление е извършило проверка на мястото на инцидента и е констатирало липсата на знак и лоша маркировка два месеца преди ПТП. Също така е изпратен доклад в АПИ. Тази информация би следвало да бъде проверена от разследващите органи, допълват от ИПБ.

Държавата не знае кога ще има Акт 16 за АМ "Струма", трагичната катастрофа не е била с висока скорост (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com