Съдът постанови задържане под стража за Кирил Рашков

17974
Съдът постанови задържане под стража за Кирил Рашков
Снимка: БГНЕС

Пловдивският окръжен съд постанови мярка "задържане под стража" за ромския барон Кирил Рашков, известен като Цар Киро.

Срещу него е повдигнато обвинение за това, че на 10.07.2014 г. без знанието и разрешението на митниците е пренесъл през границата на страната - ГКПП "Капитан Андреево" силно действащо отровно вещество – 501 г. живак, поставено под разрешителен режим и забранено за износ съгласно Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси и Закона за опазване на околната среда, предаде БГНЕС.

Съдът намери, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най – тежката мярка за неотклонение спрямо него. Той е обвинен в умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода. Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че той е извършил деянието, в което е обвинен. Съдът прецени, че е налице реална опасност да се укрие и да извърши престъпление, ако спрямо него бъде взета по-лека мярка.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

По думите на прокурора Румен Попов живакът, открит в Кирил Рашков при ареста му в четвъртък, бил предназначен за направата на така наречената "мръсна бомба".Тези бомби могат да бъдат с фатални последствия за човека, имат силно поразяващо действие

Рашков постъпи в болница след ареста си със съмнения за инфаркт. Предназначението на живака, половин килограм, прокурорът обясни с тезата на вещото лице по делото. Болница "Пловдив", бивша Окръжна, бе добре охранявана този следобед. Още на входа и пазеха полицаи, сериозна охрана имаше и на втория етаж, където е кардиологичното отделение. При болния не бе допусната съпругата му, известна като царица Костадинка, която още от четвъртък до ден днешен отрича яростно всякакви обвинения спрямо мъжа си. Според нея всичко, което се случва, е политическа поръчка.

Миналата седмица Цар Киро бе задържан за производство и разпространение на наркотици.

Откритият в колата на Цар Киро живак бил предназначен за "мръсни бомби"

Живакът, открит в колата на Кирил Рашков, е бил предназначен за направата на „мръсни бомби”, според експерта по делото. Т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com