Трафик на мигранти, наркотици и оръжия: Къде е България в световния индекс на престъпността? (ГРАФИКА)

6986
Трафик на мигранти, наркотици и оръжия: Къде е България в световния индекс на престъпността? (ГРАФИКА)
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

България е на 68-о място сред 193 държави членки на ООН по индекса на организираната престъпност за 2023 г. Класацията обхваща данни от изминалата 2022 г. Тя е изготвяна традиционно от Global Initiative и показва, че страната ни се нарежда на 11-а позиция сред 44 европейски държави, както и на 7-о място сред 17 страни от Централна и Източна Европа.

Скалата е от 1 до 10, като десетката отбелязва най-високите нива на престъпност. Индексът на България е 5.65, което е с 0.23 пункта увеличение спрямо предишната статистика от 2021 г. Средното ниво на престъпност в света е 5.03 – съвсем минимално увеличение спрямо две години по-рано.

Кой е преди нас и къде са съседите ни?

На фона на този индекс – пред България се нареждат държави като Папуа Нова Гвинея, Нигер, Етиопия и САЩ, т.е. те са с по-висока организирана престъпност. Точно след нас е Молдова, показват данните на Global Initiative, цитирани от сайта за инфографики на български език Pixotab.

България е на 68-мо място по ниво на организираната престъпност в света

Най-престъпните държави са Мианмар (8.15), Колумбия (7.75) и Мексико (7.57). Следват Парагвай, Демократична Република Конго, Нигерия, Република Южна Африка, Ирак, Афганистан и Ливан (вижте карта на света с индексите тук).

Що се отнася до съседите ни, Румъния е с индекс 4.58 – над 1 пункт по-нисък спрямо българския. Гърция е с 5.35 и заема 79-о място в света. Турция обаче е сред най-престъпните държави – на 14-о място сред 193 страни в ООН. Сърбия също е пред България – на 40-а позиция с индекс 6.22. Северна Македония е 93-а с индекс 5.03, колкото е и средният за света.

България - трафик на мигранти, хероин и оръжия

България остава изключително уязвима като страна на произход за трафик на хора в ЕС. Наши сънародници, особено жени и деца, продължават да бъдат жертви на сексуална експлоатация в различни страни на Западна Европа. В същото време често се появяват съобщения за трудова експлоатация, засягайки предимно мъже и момчета, работещи в селското стопанство, строителството или сектора на услугите в региона.

Нелегалният трафик на мигранти е един от големите проблеми за страната, който ни пречи да влезем в Шенген заради ветото на Австрия.

Още: 99 са задържани при мащабна операция срещу нелегалната миграция

Практиките на изнудване, рекетът за защита и лихварството, които са широко разпространени в страната, се използват от организирани престъпни групи за проникване в икономиката и за установяване на контрол върху законните пазари.

Въпреки че трафикът на оръжие не е широко разпространен в България, страната остава ключов транзитен път за произведени в Турция газови пистолети, предназначени за Западна Европа, където се преработват, за да бъдат способни да се използват с бойни патрони. Трябва да се посочи, че някои огнестрелни оръжия, предназначени за нелегални дейности, имат произход България и се транспортират предимно в Гърция.

Сивият пазар играе съществена роля в генерирането на печалби от трафика на оръжие. Също така търговията с фалшиви стоки се разпространява и този процес е облекчен от корупцията сред граничните служители, гласи анализът за страната ни, цитиран от Pixotab. Турко-българската граница, която е ключова за тази търговия, е наистина подложена на интензивен контрабанден трафик. Фалшивите продукти като дрехи, аксесоари, парфюми, обувки и играчки се произвеждат главно в Турция, Китай и Хонконг.

Контрабандата и незаконната търговия с тютюневи изделия също са широко разпространени в страната и са с транснационален характер. Основните маршрути за контрабандни цигари се намират предимно на границата с Гърция и Турция.

Още: Прокуратурата и МВР създадоха звено за борба с наркотиците

В глобален план България продължава да бъде важна транзитна точка в световната търговия с хероин, като голяма част от този наркотик минава през страната с цел достигане до Западна Европа. Въпреки спада във влиянието на традиционните мафии, някои групировки са оцелели и са се трансформирали в законен бизнес, като установяват влиянието си в икономическата и политическата сфера. Въпреки това те продължават да се занимават с престъпни дейности като изнудване и трафик на наркотици.

Снимка: Агенция "Митници"

Още: Хванаха 140 кг марихуана през ГКПП Ферибот Оряхово

И горите са засегнати

Горският сектор на България продължава да бъде жертва на разпространената корупция, която създава условия за извършване на незаконна сеч на дървесина, гласи информацията за страната ни. Макар да има случаи на незаконна сеч, необходима за задоволяване на нужди от топлина и енергия, организираните престъпни групи в страната участват активно в дърводобивната индустрия и изнасят незаконно дървесина в чужбина, като прилагат корумпирани практики в сътрудничество с някои служители.

Как се бори престъпността?

Спрямо последните години българските органи са изразили сериозен ангажимент за борба с организираната престъпност, но тя остава изключително разпространена и е голямо предизвикателство. Главната тревога на международната общност продължава да бъде корупцията, която оказва влияние в различни сфери от обществото.

След проблемите, свързани със Специализираната прокуратура, този орган беше разпуснат през 2022 година. Въпреки това корупцията в съдебната система продължава да бъде пречка за ефективното наказателно преследване на престъпления. Проблеми в рамките на съдебната система съществуват и като бюрократичен съдебен процес и липса на прокурори, специализирани в трафика на хора.

Още: Почти 10 кг. марихуана хванаха на ГКПП-Капитан Андреево

Българското правителство е насочило вниманието си към разработването на съответното законодателство срещу изпирането на пари, което е в съответствие с изискванията на ЕС. Въпреки това практическото прилагане на тази рамка продължава да бъде слабо, а броят на разследванията, съдебните дела и присъдите за изпиране на пари остават недостатъчни. България демонстрира ниска ефективност в области, свързани с финансовите разследвания и наказанията за пране на пари, гласи анализът.

Индексът на организираната престъпност в световен мащаб дори показва, че броят на хората, живеещи в страни с високи нива на престъпност, се е увеличил през последните две години. В момента не по-малко от 83% от световното население живее в страни с високи нива на престъпност - в сравнение със 79% през 2020 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com