X
 
 

Увеличава се броят на престъпленията, които никога няма да бъдат наказани

1857 7
photo of Увеличава се броят на престъпленията, които никога няма да бъдат наказани
Снимка: БГНЕС
Само за 1 година още близо 44 000 разследвани престъпления останаха ненаказани завинаги. Това става ясно от Доклада за дейността на прокуратурата и на разследващите органи през 2018 година, който вчера главният прокурор Сотир Цацаров внесе във Висшия съдебен съвет.

Прекратените по давност дела са 43 950, като доминиращата част от тях са водени срещу неизвестен извършител (над 99%). По този начин прокуратурата за пореден път директно прехвърля отговорността на МВР, което по закон трябва да открие извършителите на престъпления, коментира в. "Сега".

Прокуратурата у нас - 28-ият участник в европейските избори

Прокуратурата в България изглежда е 28-ият участник в европейските избори. При това далеч по-важен от регистриралите се за вота 13 парт...

Освен това в доклада пише и, че други 46 667 досъдебни производства са спрени през миналата година. Основната причина отново е неоткрит извършител – в 91,6% от случаите, което е увеличение спрямо 2017 година, когато процентът по това перо е бил 90,9%.

Проблемът с прекратяването на делата заради изтекла абсолютна давност е от десетилетия, но за първи път бе показан от предишното ръководство на прокуратурата начело с Борис Велчев. Тогава стана ясно, че стотици хиляди дела за кражби, изнасилвания, грабежи, убийства, измами и др. остават ненаказани, защото не е открит извършител. През 2007 г. например по давност бяха прекратени 274 122 производства. Постепенно броят започна да намалява, като достигна нива от около 40 000 на година. Сега обаче прокуратурата отчита увеличение на прекратените дела, включително и на тези заради давност. Според доклада броят им се е увеличил с 12,5% спрямо 2017 година и с 20% спрямо 2016 година.

Държавното обвинение отчита, че прокурорите в страната са работили общо по 275 979 преписки и по 213 109 досъдебни производства (ДП). Те са участвали в 155 989 съдебни заседания по наказателни, административни и граждански дела. Запазва се трайно висок делът на решените преписки спрямо наблюдаваните – 95.6%. С образуване на ДП са решени общо 45 746 преписки, а с отказ – 122 575. Прокуратурата обяснява тази иначе драстична разлика с факта, че е ангажирана в значителен брой случаи с въпроси извън нейната компетентност - гражданско-правни спорове, битови и междуличностни проблеми, административни нарушения. Прокурорите са се самосезирали в 1248 случая, като само по 110 от тях са образували досъдебни производства.

Прокуратурата критикува индиректно контролната система. Констатира се спад на наблюдаваните преписки, започнали по сигнали на контролни органи – 2499, като образуваните по тях дела съставляват едва 1.7% от всички образувани ДП. Нисък е делът на образуваните преписки по сигнали на Дирекцията за национален строителен контрол, Сметната палата, Агенцията за държавна финансова инспекция. Няма образувани преписки по сигнали на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, пише държавното обвинение в доклада си.

Прокуратурата започва проверки на всички къщи за гости, финансирани с европари

Главният прокурор Сотир Цацаров нареди на полицията да провери всички къщи за гости, финансирани с европейски пари в периода 2007-2013 ...

В доклада се набляга, че "тенденцията делът на оправданите лица за последните три години да е под 3%, като за отчетната година той е 2.7%", и подчертава, че това било "показателно за качеството на работата на прокурорите". Отчита се, че за миналата година в съда са внесени 30 499 прокурорски акта - 15 299 са обвинителни актове, 10 712 са споразумения и 4488 са постановленията с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. На съд са били предадени общо 33 318 лица, като 31 205 от тях са осъдени. Прокуратурата се хвали и с намаляване на върнатите от съда дела.

Прокуратурата твърди, че има ръст на делата, образувани за престъпления от особен обществен интерес, които вече били 24 677. Констатира се обаче, че броят на внесените в съда прокурорски актове и обвиняемите лица по тези дела намаляват.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • цацата е ученук на руската двуглава чайка 3 цацата е ученук на руската двуглава чайка преди 3 месеца Профил на трол?
  Камера поставена до гнездо на щъркел е заснела огромните пожари в амурска област, Сибир, РФ. От седмици далечният изток на Московия гори в огромни пожари. Най-засегнато е прибайкалието. Путин и сие обръщат слабо внимание на колосалната трагедия. По-важни са паради на победата, хокейни мачове и др. В последните години горските пожари в далечният изток на Московия зачестиха. Властите обвиняват не виж още ›› мърливостта на местните, според Кремъл пожарите са причинени от необезопасени огнища, незагасени цигари и т.н. Според местни активисти обаче причината е колосалната корупция. Пожарите силно зачестяват, след реформа която рязко намалява персоналът на горските служби и напълно прекратяват съществуването на леката авиация, натоварена да следи състоянието на горите. Същевременно с това горите са дадени за сеч на едри концесионери, свързани с властта, които извършват дърводобив извън регламента. За да прикрият нарушенията те палят сечищата. Според местните неслучайно пожарите се разрастват с идването на китайците, на които Путин отдаде огромни територии в Далчения Изток, за сеч и посеви. В Сибир са най-обширните гори на света. Тяхното изгаряне е престъпление не само срещу народите на Московия, но и срещу целия свят:bg-bg.facebook.com/rbc.ru/videos/1602111396588278/UzpfSTIzNzA5NTQzNjY0MjA4NTo4Nzg3NjIwNjI0NzU0MTY/
 • Македонецъ 2 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  НЕЗАБАВНА СВОБОДА ЗА ГРАЖДАНИНА НА Р.Кипър Пирилис. Рецедивисти престъпници за ПОРЕДЕН ПЪТ СА ВЛЕЗНАЛИ В ИМОТА МУ И В АКТ НА НЕИЗБЕЖНА САМООТБРАНА ДОСТОЙНИЯТ ГРАЖДАНИН Е убил един престъпник* рецедивист като го е прегазил.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  А кои са наказаните, г-н ЦАЦАРОВ? Има ли престъпление с родата на Карадайъ в Борима , г-н гражданин на република Булгаристан-назначен за главен прокурор!И кой ще им плаща къщите г-н Прокурор!Само 220 милиончета в евро са , за 720 къщи! С какво бяхте полезен на БГ, за седем години г-н прокурор?
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  С какво беше полезен на БГ, главният прокурор , който знае да отговори?
  : 0 !
 • Македонецъ 1.2 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  Задаваш глупави въпроси граничещи дори и в съучастие в тях.Тоест така описано от теб ще остана , че Р.България се управлява по принцип от достойни хора имащи за най важна задача от всичките си интереси най вече да защитават интересите на своя Суверен Народа.Обаче нали появили се малки проблеми и питаш изключително възпитано с какво бяхте полезни ?
  : 1 !
 • Македонецъ 1.3 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  АБЕ ПЪРВО СЕ НАУЧЕТЕ ДА ПИШЕТЕ ИМЕТО НА ВАШАТА РОДИНА ПРАВИЛНО. НЯМА ТАКОВА НЕЩО НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК Булгаристан или БГ. И СЕГА КОЛКО СЕ ИНТЕРЕСНО СЕ ПОЛУЧАВА. Така и понеже има някаква причина да изписвате РОДИНАТА ви по някакви НЕЛЕПИ начини и всъщност не сте в нужната форма ОПОЗИЦИЯ Срещу Кликата*89 в най добрият случей , ТЕ го знаят това и ДОВЕЧЕРА ОТНОВО ЩЕ ИМ Е АНИТУРЕНСКИ БАЛ. ВСЯКА ВЕЧЕР АБИ виж още ›› ТУРЕНСКИ БАЛ ПРОДВАЙКИ СУВЕРЕНЪТ
  : 0 !
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...