Увеличава се домашното насилие у нас при извънредно положение

1949
Увеличава се домашното насилие у нас при извънредно положение
Снимка: iStock/Guliver

Домашното насилие се увеличава в условията на извънредно положение. Счита се, че причината е в социалната изолация и принудителното затваряне в къщи, често със самия насилник.

Например в Китай, където първо избухна епидемията от коронавирус, такива случаи са се увеличили тройно, а разводите - двойно. Заради нарасналия риск за увеличаване на домашното насилие, СЗО публикува в края на миналата седмица препоръки и мерки, които да се вземат.

Генералният секретар на ООН вижда огромен скок на домашното насилие по света

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова правителствата да засилят борбата срещу домашното насилие заради масовата изолация,...

"Данните ни са, че в кризи като тази насилието срещу жени се увеличава. Има двойки, при които не е било регистрирано домашно насилие преди, но сега, поради стреса, изолацията и невъзможността този стрес да се менажира, произтичат такива агресивни прояви - както на вербално ниво, така и като физическо насилие - казва пред БНР Михаил Околийски, представител на СЗО в България.

СЗО разработи препоръки за здравните заведения. Те в момента са концентрирани повече към справяне със ситуацията, но би трябвало да са подготвени и с услуги, и с информация за хората, имащи нужда от тях. Това, което аз знам, е, че районните съдилища функционират и имат дежурни съдии, за да се може да се отговори на необходимостта да се издават ограничителни заповеди и след това да се насрочва дело за насилие.

Организациите, които и досега са предоставяли помощ, продължават да работят, кризисните центрове също. Здравните медиатори в момента са много активни и работят както за превенция и лечение на COVID-19 в ромските групи, така и по отношение на справянето с различните социални проблеми и последствия от евентуално насилие, причинено най-често от мъжете на жените."

Според Околийски, има риск да се увеличат и случаите на домашно насилие над деца. Затова СЗО е разработила няколко десетки "много добре развити инфографики за това какво да се прави, за да не бъдат възрастните завладени от депресията и да станат агресивни към децата".

Препоръките на СЗО са също жертвите на насилие да потърсят професионална помощ или към полицията. Също така да могат да устоят на психическото напрежение в къщи, "защото невинаги е възможно да се вземат бързи решения".

ООН: Карантината увеличава опасността от домашно насилие

Предприетите в цял свят ограничителни мерки във връзка с борбата срещу коронавируса, повишават опасността от домашно насилие. Това заяв...

"Много жени ще бъдат принудени да прекарат известно време с насилниците си. И не би трябвало да ги провокират излишно, да намерят маханизмите да оцелеят", добавя Околийски.

Според Надежда Стойчева - клиничен психолог и директор на Фондация "Асоциация Анимус", пък правителството има вина, че все още не приело Националната програма за превенция и защита от домашното насилие за 2020 г. Тя добави, че вече има убити жени при домашно насилие и изтъкна, че това става въпреки препоръките на СЗО и на Съвета на Европа (б.р. - доклад, критикуващ отношението към ромите, медийната свобода и взетите мерки срещу домашното насилие).

Що се отнася от това какво трябва да знаят жените у нас, които са подложени на домашно насилие Стойчева твърди: "Жените трябва да знаят, че горещият телефон за сигнали срещу насилие работи. Че районните съдилища работят и могат да издават ограничителни заповеди, защото това са спешни мерки и ние можем да съдействаме в това отношение. И трябва да се знае също, че всички услуги в "Анимус" работят".

Стойчева добави обаче, че горещият телефон за сигнали за насилие на "Асоциация Анимус" е с намалено работно време. Ще работи от 9 до 21 часа всеки ден. Номерата са 0800 186 76, 02 981 76 86.

Що се отнася до насилието над деца - според директорката на фондацията през март са проведени 5537 разговора по горещата линия за деца (116 111), като след 13 март (началото на извънредното положение) техният дял е много по-голям.

Сериозен ръст на домашното насилие във Франция

С 36% е нараснал броя на случаите на домашно насилие в в района на парижката префектура през последните дни, когато бяха наложени мерки...

"За съжаление най-големият брой сигнали - 80, е на деца, които се обаждат за домашно насилие (над тях). Има случаи, когато деца дават сведения за побой над единия си родител от другия, което е изключително сериозно в тази ситуация, в която се намираме - изтъкна Стойчева. - И ние разчитаме правителството да се държи по същия строг начин, както към COVID-19, по отношение на насилието, по отношение на стратегията за борба с насилието върху деца, по отношение на новия социален закон, който беше обсъждан, и в който са участвали всички експерти от неправителствения сектор. А не да се огъва под натиска на една фанатизирана група, която предоставя фалшиви новини (б.р. - има предвид противниците на т.нар. Истанбулска конвенция)."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com