Валентин Радев: Не се връщат мутренските времена, убийствата са в пъти по-малко

5637
Валентин Радев: Не се връщат мутренските времена, убийствата са в пъти по-малко
Снимка: БГНЕС

Пише се по медии, че се връщат мутренските времена, но ще ви дам статистика - 491 убийства годишно сме имали в началото на прехода, докато 79 са убийствата за 2017 г., но тъй като сме в средата на периода, може да се очаква, че те ще надхвърлят 100 до края на годината и те в никакъв случай няма да стигнат числото от началото на 90-те години.

Това заяви днес по време на месечната пресконференция в МВР министърът на вътрешните работи Валентин Радев, предаде БГНЕС.

Валентин Радев: Знаем, че заплатите трябва да бъдат увеличени, кога и как не можем да се разберем

И ние, политическото ръководство, и те – синдикатите, знаем, че заплатите са ниски и трябва да бъдат увеличени. Кога и как не мож...

В пресконференцията участваха също главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски и др.

По-рано при откриване на логистичен център край Ямбол министър-председателят Бойко Борисов също коментира темата с убийствата и агресията. "Къде не се бият - в Германия, във Франция? Разбирате ли колко не им харесва ръстът в икономиката, няма безработица? Каква е алтернативата - БСП и ДПС, видяхме ги".

Премиерът се оплака, че няма съдействие от страна на свидетели по някои от случаите, без да уточнява за кои точно случаи става въпрос. Той обаче каза и, че "не винаги това, което се вижда, е това, което е. Ще видите какви опорни точки се спускат - по оперативни данни стигаме до истината и тя е много различна от това, което медиите тиражират". Борисов подчерта и че сигурността на гражданите е гарантирана и че е разпоредил МВР да не бърза - когато разследванията свършат, полицията щяла да каже повече.

За т.нар. война по пътищата стремежът на ръководството на МВР е за намаляване жертвите и ранените, според европейските норми, и те да станат наполовина за 10 годишен период, отбеляза министърът по първата тема. Според данни - 17 121 са констатираните нарушения на закона за движение по пътищата само за една седмица, от 3-ти до 9-ти юли т.г. и са издадени 9 633 фиша и 5943 акта, уточни още по време на пресконференцията Валентин Радев.

За периода януари-юли 2017 г. са загинали 322 души, ранени - 4438 души, добави министърът. Драстични са нарушенията на Правилника за движение по пътищата, подчерта министърът и даде пример на водач на 16 години в нарушение в Ямбол, без книжка, с мотоциклет, без спазване на правилата, който почива на място.

Вътрешният министър: 77 българи са заплаха за Турция? Недостоверно е

„77 българи, които са попаднали в „черния списък” на турското вътрешно министерство заради подозрения във връзки с те...

Двойно вдигнахме глобите, но водачите, които карат с висока скорост стават все по-нахални, констатира министърът. И смята, че наказанията трябва да са по-сериозни, с подкрепата на цялото общество.

В сезона на пожарите и авариите - над 1000 дка гора изгоря последния месец и над 400 дка сухи треви, уточни Радев. Възникнали са над 168 пожара, основната причина е отново небрежност при боравене с огън - над 70%. От началото на годината българските пожарникари и спасители са локализирали малко над 28 000 произшествия, потушени са повече от 19 000 пожара и са извършени 8 200 спасителни операции, спасени са 1184 човека, загинали са 84, подчерта Радев.

Специализирани полицейски операции - всеки ден от месеца се изпълняват такива, свързани основно с превенцията, отбеляза министърът и даде пример по дати за разпространение на контрабандни цигари, трафик на хора с цел сексуална експлоатация, за извършван грабеж, за нелегален трафик на мигранти и задържани за кражба на скъпоценности.

Регистрирани са 453 хулигански прояви от началото на годината. Със 7% са нараснали телефонните измами – 308 са те от началото на годината досега.

Законодателните инициативи на МВР са свързани с приоритетите на ведомството. От 1-ви август т.г. започваме изплащането на сумите за дрехи, които наши служители не са получили години наред, средствата са над 17 млн. лв. , посочи министърът. Обнародва се закона за движение по пътищата, премахваме камерите по пътищата, увеличават се наказанията за тези, които управляват МПС без книжка и др.

МВР търси начин да научи на чужди езици служителите на тел. 112

Заради проблеми със софтуера на националната система 112, служителите ѝ все още на моменти обработват сигналите на ръка. Това се разбра...

От 2002 г. досега в Ирак са загинали 13 военнослужещи, но полицаите и пожарникарите вътре в страната дават двойно повече жертви, съобщи Радев. С това министърът изтъкна един от аргументите за увеличението на заплатите на работещите в системата на МВР. Причината за големия брой загинали полицаи той вижда в агресията, в нагласите в семействата, в показването на насилието по електронните медии.

Няма съществен напредък по отношение на извършителите на престъплението срещу нотариусите в София, но е ясно, че то е било планирано предварително и вероятно е свързано с работата на майката, заяви главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов. При журналиста Никодимов се правят анализи на движението на хора, изследват се записи от камерите, показвани са му снимки, има известни противоречия в неговите показания, което може да е свързано със стреса след побоя над него, отговори Радев на въпрос на медия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Тенчо Тенев разкри, че обвинените за контрабанда са се виждали и с Калин Стоянов, и с Рашков

Стана ясна скоростта, с която бе убит футболният треньор Ферарио Спасов

"Съдебна реформа ли": Прокуратурата не иска да гледа сигнал от издирвания Петър Петров-Еврото

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com