ВАС не уважи искането на Мирослава Тодорова да спре понижението ѝ

21545
ВАС не уважи искането на Мирослава Тодорова да спре понижението ѝ
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли искането на съдията от Софийски градски съд Мирослава Тодорова да спре понижаването й в длъжност, предаде БГНЕС.

Кадровиците на Висшия съдебен съвет (ВСС) понижиха Тодорова за две години в съдия в Софийския районен съд. В молбата си съдийката поиска да бъде спряно изпълнението на решението на ВСС. Искането й за спиране на изпълнението е основано на това, че като наказателен съдия в Софийски градски съд тя вече е била отстранена от тази длъжност за продължителен период от време. ВСС я освободи от длъжност, но ВАС отмени това. Така, според нея, повторното й отстраняване сега от същата длъжност й причинява значителни невъзстановими вреди, тъй като се налага да изтърпява повторно наказание за нарушение, за което фактически е била наказана и то с най-тежкото по закон наказание.

ВСС понижи Мирослава Тодорова в длъжност, тя пак ще обжалва

Съдия Мирослава Тодорова, която нашумя покрай скандала с бившия вицепремиер Цветан Цветанов, беше понижена в длъжност за срок от две го...

Тричленният състав на ВАС обаче отхвърли искането. Определението на административните магистрати може да се обжалва пред петчленен състав на Върховния административен съд.

Предишният ВСС наказа бившата шефка на Съюза на съдиите на 12 юли 2012 година с най-тежката дисциплинарна санкция заради просрочени мотиви по три дела. Това се случи, след като същата година съветът вече й намали заплатата за същото дисциплинарно провинение. Впоследствие се оказа, че просрочията всъщност са били две – за третото е изтекла давността. Мирослава Тодорова обжалва пред Върховния административен съд и той върна преписката на съвета за ново произнасяне. Така на 27 март тази година сегашният ВСС наказа Тодорова като понижи съдията от Софийски градски съд в съдия от Софийски районен съд за 2 години. Понижението е за срок от 2 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com