Вече и по закон - мобилните камери се върнаха на пътя

11823
Вече и по закон - мобилните камери се върнаха на пътя
Снимка: БГНЕС

Наредбата на МВР, с която на линия се връщат мобилните камери по пътищата, вече е обнародвана в Държавен вестник, което означава, че влиза в сила веднага.

Връщането на камерите стана факт след приемането на промените в Закона за движение по пътищата, но от месец март. Мобилните камери бяха забранени след решение на съда. Според решението на ВАС мобилните камери не можеше да се използват като средство за издаване на електронни фишове за глоби. Именно заради решението на съда бившият депутат от БСП Явор Куюмджиев, като народен представител в 42-рия парламент, оспорваше фиш за превишена скорост. Според бившият началник на "Пътна полиция" Алекси Стратиев Куюмджиев не е имал право в случая.

Електронните фишове от мобилните камери се завръщат

Електронните фишове от мобилните камери на КАТ се завръщат до дни. Очаква се публикуването на наредбата за условията, по които ще ...

Устройствата могат да бъдат стационарни - прикрепени към земята, и мобилни - прикрепени към превозно средство или временно разположени на участък от пътя, установяващи нарушението в присъствието на контролен орган, който поставя начало и край на работния процес. Мобилните камери ще бъдат само в обозначени автомобили, на които пише "Полиция".

Участъкът от пътя, в който ще има мобилни камери, ще бъде обозначен със знак Е24 - "контрол с автоматизирани технически средства или системи", както и означение за дължината на контролирания участък.

Данните за нарушенията ще се съхраняват до приключване на административнонаказателната преписка във формата и вида, изготвен от камерите. При необходимост те ще могат да се отпечатват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com