ВКС вече ще трябва да реши окончателно сагата "Мургина"

2757
ВКС вече ще трябва да реши окончателно сагата "Мургина"
Снимка: БГНЕС

Едно от делата срещу бившия шеф на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина пак ще бъде гледано. Става въпрос за делото за принуда, по което прокуратурата поиска 4 години затвор, а решение ще вземе Върховния касационен съд (ВКС), който за трети път ще се занимава със случая.

Срещу Мария Мургина имаше четири обвинения - две за престъпления по служба, за принуда и потвърждаване на неистина в декларацията ѝ пред Сметната палата. Делото за принуда е, защото според прокуратурата Мургина е накарала  шефката на НАП-Силистра Милена Цолчовска да напусне поста си. Мургина й казала, че в противен случай ще я уволни дисциплинарно. Според прокуратурата причина за натиска били ревизии на фирми на бившия депутат от ДПС Гюнай Сефер, с които Мургина не била съгласна. Цолчовска твърди, че натискът върху нея и обтегнатите отношения със заместника ѝ били тъкмо заради ревизии на фирми на Сефер.

Докато вълненията за съдебната реформа бушуват, Мария Мургина беше оправдана - пак

Още едно знаково за българското правосъдие дело приключи с оправдателна присъда - това срещу бившия шеф на НАП Мария Мургина. За трети ...

От държавното обвинение съобщиха, че са допълнили протеста си срещу оправдателната присъда, която Софийският апелативен съд (САС) постанови в края на м.г. Делото 3 пъти беше решавано от САС, който 3 пъти оправдава Мургина, а ВКС два пъти вече го връща. При предстоящото трето разглеждане, върховните съдии вече трябва да го решат и затова прокуратурата иска от тях да потвърдят първоинстанционната присъда на Софийския градски съд (СГС) от 4 години затвор, пише "Правен свят". Тогава Мургина беше призната за виновна и за длъжностно престъпление.

Последният състав на САС реши, че е безспорно установено, че Мургина не е заплашвала Цолчовска, а ѝ предложила алтернатива, като бъде преместена на работа във Варна. Според съда не можело да се говори за принуда, защото впоследствие Цолчовска сама поискала да напусне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com