За плагиатство: Кандидатът за вицепремиер и МВР министър на Слави Трифонов засега е недосегаем

8999
За плагиатство: Кандидатът за вицепремиер и МВР министър на Слави Трифонов засега е недосегаем
Снимка: Стопкадър/Евроком

Петър Илиев, кандидатът за вицепремиер и МВР министър на Слави Трифонов (партията му ИТН), засега избягва делото за плагиатство, което вървеше срещу него. Причината - Илиев е почетен консул на Барбадос.

Прекратено дело

Вестник "Сега" съобщава за прекратеното дело - действието е извършено от съдия Весела Дончева от Софийския районен съд (СРС). Дончева изрично пита Софийската градска прокуратура има ли Илиев имунитет или не - защото по закон лицата с имунитет се разследват от Софийската градска прокуратура и делата им се гледат от Софийския градски съд (СГС). Сега прокуратурата трябва да реши дали да има обвинителен акт срещу Илиев, но тя може пак да препрати делото на долната инстанция и така то отново да финишира в Софийския районен съд.

Още: Със спорно гласуване: Обвиненият в плагиатство Петър Илиев официално стана доцент

За решението си, съдия Дончева се позовава и на отговори, поискани от нея от Дирекция "Държавен протокол" на Министерството на външните работи. МВнР потвърждава, че с решение от март 2017 г. на Министерския съвет Петър Илиев е назначен за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Барбадос в Република България и има безсрочен консулски патент и екзекватура.

Имунитетът на почетните консули е крайно ограничен. Те имат защита само за действия, извършени във връзка със службата им. Плагиатството, за което прокуратурата твърди, че се е случило от май 2015 г. до 30 август 2021 г., не е във връзка консулските ангажименти на Илиев. Нямало е пречка и той да бъде обвинен от прокуратурата, обяснява съдията. Но все пак приема, че делото срещу него трябва да се гледа от градския съд, защото той има имунитет, който рефлектира върху правното му положение.

Предистория

Разследването срещу Илиев започна по сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ. Делото е по член 172а от Наказателния кодекс, който гласи, че "който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода до 5 години и с глоба до 5000 лева".

Още: Прокуратурата работи по сигнала на БОЕЦ за плагиатството на Петър Илиев

Етичната комисия на Софийския университет вече заключи, че Илиев е плагиатствал при написването на книгата си за компетенциите на Народното събрание през 2015 г. Той е използвал значителни части от дисертацията "Парламентарен контрол" на доц. Наталия Киселова. На 1 октомври 2021 г. Илиев обяви, че напуска университета, но ще продължи да работи за Отечеството по други начини.

Казусът с плагиатството на Илиев бе разгледан и от Софийския адвокатски съвет. Той прие, че медийните публикация за констатираното от Етичната комисия на СУ плагиатство на Петър Илиев не дават основание за самосезиране и образуване на дисциплинарно производство срещу него. Софийската адвокатска колегия мотивира отказа си да се занимае със случая и с това, че е изтекла давността - "изтичането на период от около 6 години от публикуване на книгата изключва възможността за провеждане на дисциплинарното преследване срещу адв. Илиев, което осуетява и възможността да се извърши проверка за това, дали поведението му съставлява нарушение на Закона за адвокатурата или Етичния кодекс на адвоката".

Слабости в закона пречат за решаването на академичното бъдеще на Петър Илиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com