За пръв път в България: Осъден на смърт, след това на доживотен затвор, излиза от затвора

22051
За пръв път в България: Осъден на смърт, след това на доживотен затвор, излиза от затвора
Снимка: Актуално

Един от последните осъдени на смърт в България преди отмяната на това наказание, излиза на свобода. Сега той е на 66 години, над 30 от които е прекарал зад решетките. Той е осъден на смърт за съвкупност от убийство, средна телесна повреда и изнасилване през 1990 г., след като върху изпълнението на това наказание вече има наложен мораториум.

През 1999 г. наказанието му е заменено на доживотен затвор без право на замяна с указ на вицепрезидента, както се случва с всички осъдени на смърт. През 2012 г. той моли президента да бъде помилван на доживотен затвор. По това време е престоял в затвора 22 години, от които 18 в изолация при специален режим. В годишния си доклад комисията, която подпомага експертно вицепрезидента Маргарита Попова при вземането на решенията за помилване, обяснява, че е проучвала случая половин година. И установила, че има устойчиви положителни промени в личността на осъдения.

Предложение: Да отпадне доживотният затвор без право на замяна

От 6 години насам България няма стратегически документ, който да формулира система от принципи и мерки за противодействие на престъпнос...

"Този осъден рязко се различава от останалите осъдени на доживотен затвор с и без замяна и на дългосрочно лишаване от свобода. Криминалните нагласи са преформулирани в нагласа и поведение, насочени към подкрепа и съпричастност на останалите лишени от свобода и преосмисляне на извършеното. Профилът на този осъден разкрива успешност на корекционния процес, каквато се достига изключително рядко дори при осъдени за подобни престъпления на много по-кратки срокове лишаване от свобода, отколкото осъденият фактически е изтърпял", пише тогава комисията. Тя препоръчва убиецът да бъде помилван и като послание и към другите осъдени на най-тежкото наказание, че със собствени усилия могат да облекчат положението си, пише "Сега".

Така в началото на 2013 г. наказанието е заменено с доживотен затвор, което му позволява да иска от съда и предсрочно освобождаване, когато изтърпи 30 години зад решетките. Това е първият случай на осъден на доживотен затвор без право на замяна, който е помилван. Наскоро Окръжният съд в Стара Загора замени доживотната му присъда с 30 години затвор. Тъй като осъденият вече е изтърпял 30 години и 10 месеца, замяната на практика означава, че той излиза на свобода.

Комисията по помилването обяснява още, че това помилване пряко е повлияло и върху практиката на съда в Страсбург, който приема, че най-тежкото наказание в българската правна система - доживотен затвор без право на замяна, съответства на стандартите на Европейската конвенция по правата на човека. Заради това помилване Страсбург приема, че най-тежкото наказание подлежи на промяна и затова не противоречи на правата на човека като вид наказание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com