Защо изричен законов текст не помага на лекар, защитил семейството и имота си?

9576
Защо изричен законов текст не помага на лекар, защитил семейството и имота си?

Случаят с д-р Иван Димитров, един от много уважаваните лекари в УМБАЛ Пловдив и ръководител на рентгеновото отделение на болницата, вече предизвика редица коментари, включително политически. Те са насочени най-вече към това докъде стига правото на самоотбрана в България – въпрос, който изглежда стар като света.

Димитров застреля при опит за обир известния в Пловдив рецидивист по отношение на кражбите Георги Джевизов, известен с прякора си Жоро Плъха. Той има 9 присъди за кражби и е излязъл през 2014 година. Плъха е влязъл в имота на д-р Димитров, където е спяло и семейството му – съпругата му и двете му дъщери. Според най-популярната досега версия лекарят го е хванал на местопрестъплението и крадецът го е нападнал с нож и го е ранил в крака, което е принудило медика да се отбранява. Той стрелял с пистолет, изтърван от съучастник на Плъха, който побягнал. Куршумът уцелил Плъха в гърдите и се оказал смъртоносен. Трупът на крадеца обаче е намерен върху автомобил до Областната администрация в Пловдив. Лекарят е задържан във Второ РПУ в Пловдив и се очаква прокуратурата да му повдигне обвинение.

Прав(о) или не: Неизбежната отбрана (ВИДЕО)

Ако някой ме нападне с нож, мога ли да го застрелям в самозащита или ще бъда осъден за убийство? Ами ако е проникнал в дома ми и се опи...

За мнозинството хора, чули за случая, нещата категорично са ясни – законна самоотбрана. Съгласно член 12, ал. 3 от Наказателния кодекс "няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище".

Реакции

Зам.-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки вече настоя д-р Димитров да бъде незабавно освободен. "Многократно сме настоявали за разширяване на пределите и обхвата на неизбежната самоотбрана в Наказателния кодекс, както и за чувствително облекчаване на режима за придобиване, носене и използване на лично, късоцевно нарезно оръжие за самоотбрана и самоохрана. Въоръженият мъж е свободен мъж. Наглостта на престъпниците, комбинирана със слабостта на правоохранителните органи изисква незабавно тези промени, за да могат гражданите да се защитават”, коментира Джамбазки във Facebook. Той добавя и, че "с удоволствие" ще плати за каквато е необходимо юридическа защита на лекаря.

Юрист: Самоотбраната у нас се счита за мръсно нещо от МВР и прокуратурата

У нас темата "самоотбрана" е мръсна дума. Масово такива дела приключват с условна присъда. Недоумявам какво трябва да се случи на няког...

Шоуменът Слави Трифонов също коментира случая. „Изразявам категоричната си подкрепа към пловдивския д-р Иван Димитров, арестуван за убийството на крадеца рецидивист, нахлул в дома му! Това, което мисля съм, го казал преди повече от 2 години”, напомня Трифонов с видео.

Остава отворен въпросът защо чл. 12, ал. 3 от Наказателния кодекс са недостатъчни засега и дали има допълнителни обстоятелства около случилото се, които не се съобщават. Случаят поразително прилича на този с Йордан Опиц, който застреля 25-годишния Мариян Янчев, влязъл да краде в дома му и влезе в затвора. Според съда, Опиц е стрелял след като Янчев е побягнал и всъщност всичко се е случило извън имота на иконописеца.

В 11:00 часа утре, 5 март, ще има нов протест в защита на доктор Иван Димитров - пак пред Второ РПУ в Пловдив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com