Висенте Ботин представя "Погребението на Кастро"

17763
Висенте Ботин представя "Погребението на Кастро"

Плод на престоя на Висенте Ботин в Куба е книгата „Погребението на Кастро“ – написана в голямата си част в Хавана, уникално журналистическо свидетелство за абсурдите на кубинската революция, превърнала се, петдесет години след победата на кастризма, в пародия на самата себе си. Както пише кубинският интелектуалец емигрант Висенте Ечери, „Противно на онова, което подсказва заглавието, като ни кара да мислим, че става дума за художествена измислица, предвещаваща едно жадувано и крайно необходимо за кубинците събитие, това е най-пълната и старателно събирана информация, написана някога за чудовищната измама, наричана „кастризъм“. Може да си представим тази книга като тържествена процедура, при която съдебен лекар поднася пред съдии, роднини и свидетели документ, разкриващ с най-малките подробности причините за една неизбежна смърт. Покойникът е кубинската революция, а тази книга е нейният смъртен акт“.

„Погребението на Кастро“ е истинска фреска на съвременна Куба, написана забавно, с хаплива ирония и много чувство за хумор и обагрена с поемите и песните, с които кубинците се опитват да прогонят демоните си.

"Да готвим у дома с Джулия и Жак"

Присъединете се към най-известния и обичан кулинарен дует Джулия Чайлд и Жак Пепен. Книгата „Да готвим у дома с Джулия и Жак&ldqu...

Висенте Ботин е испански писател и журналист международник, специалист най-вече по теми, свързани с Латинска Америка. В 1972 г. постъпва в испанската телевизия и като неин пратеник пътува по цял свят, за да реализира актуални репортажи. От януари 2005 г. до октомври 2008 г. е кореспондент в Куба, откъдето информира редовно за натиска и заплахите, които е получавал от Държавна сигурност, както и за състоянието на човешките права.

Цена: 16 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com