10 фрази, които не бива да казваме на децата си

38400
10 фрази, които не бива да казваме на децата си

Децата попиват всичко, което големите им казват и след това рефлектира върху тях. Трябва да внимаваме как се отнасяме към тях и какво казваме. Ето и кои фрази трябва да избягваме в общуването си с тях:

1. "Дръж се като мъж!"

Важно е децата да се научат да изразяват емоциите си и не бива да натякваме на момчетата, че не е редно да са емоционални. С времето това може да се превърне в проблем и да създадем човек, който не може да показва емоциите си, дори когато трябва.

2. "Момичетата/момчетата не правят така."

35 съвета за по-щастлив живот

1. Да се впуснете в непознатото е единственият начин да научите нещо ново. 2. Купете си карта за библиотеката, четете повече. 3. Прек...

Не бива да спираме децата си, когато искат да пробват нови неща. Ако момиченцето ви иска да си поиграе с футболна топка или иска да тренира по-мъжки спорт, не я спирайте. Няма забранени и позволени неща.

3. "Надявам се като пораснеш детето ти да е като теб, за да видиш какво е!"

На пръв прочит, може да звучи като добра идея, но не е, а родителите често казват това на децата си. На практика това звучи по следния начин "Да те отглеждам е такова нещастие, че се надявам един ден да ти се върне, за да видиш какво е."

4. "Не слушай майка си."

... или баща си. Родителите трябва да се подкрепят и да не подкопават авторитета си един на друг. За това забравете за тази фраза!

5. "Млъкни!"

Никой не обича да чува това, ако го казвате често на децата си, те могат да започнат да го казват и на околните, а и на вас. Едва ли е добра идея, ако има проблем, просто го обсъдете, ако обстановката е крайна - намерете друго адекватно решение, според ситуацията.

6. "Защо не можеш и ти да си като брат си?"

Крисия замина за "Детската Евровизия" в Малта

Българските участниците на Детската Евровизия Крисия заминаха за Малта. Крисия Тодорова и близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови, ще предс...

Сравнението между децата трябва да е единствено, когато става дума за похвала. В противен случай може да създадете чувство за малоценност у детето си.

7. "Така става като не слушаш!"

Може и да ви доставя удоволствие фактът, че сте били прави, че детето ви ще падне, ако тича толкова бързо или прави някоя щуротия. Но не го карайте да се чувства виновно за това, че не е успяло да прецени ситуацията. Така няма да може да се поучи от ситуацията.

8. "И мен хич не ме биваше по математика."

Въпреки че звучи успокояващо, не бива да залагате на тази фраза, защото вашият провал няма нищо общо с трудностите на детето ви. Така то ще започне да добива убеждението, че нищо не може да се направи по въпроса и ще го приеме за факт.

9. "Не, не се прави така. Просто дай аз да го свърша."

Една от най-големите грешки на родителите е,  когато не оставят децата си да се научат на елементарни неща. Не може цял живот да държите ножа по време на хранене вместо тях или да им завързвате обувките. Оставете ги да опитат сами, за да натрупат опит.

10. "По-хубаво ти е иначе."

Британците предпочитат да си общуват по електронен път

Електронното общуване измества междуличностното общуване лице в лице. 65 на сто от британците предпочитат електронната комуникация, з...

Фрази от този тип само понижават самочувствието на детето, те категорично не са комплимент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com