10 неща, които провалят бизнеса

14117
10 неща, които провалят бизнеса

Всеки, който е опитвал да „близне” вкуса на успеха със собствени сили или е усетил провала на гърба си, със сигурност си има списък като този. Може би по-дълъг, по-изчерпателен, във всички случаи обединяващ факторите, които имат потенциала да опорочат една добра идея, да ликвидират един перспективен бизнес. С други думи, всеки предприемач се е опитвал поне да идентифицира проблемите, които могат да го провалят, а точното дефиниране е половината от решението им – с това ще се съгласят много хора в бизнеса.  

Хауърд Търнър е един от авторите, които публикуват статии в Sabotage Times. Изданието е от онези „свежи” платформи, които дават поле за изява на всички, които искат да бъдат забелязани, да станат известни или просто да кажат нещо на останалите и то без ограничение в темите – от футбол, мода и секс до политика, култура и бизнес. Успехът на такива форуми нямаше да е възможен без социалните мрежи, нямаше да се чува и мнението на автори като Търнър.

Спестявайки пиперливия му на моменти език, ето неговия „черен списък” с пречките, които са го спъвали в бизнеса. Макар да отразяват британската действителност, изглеждат точно толкова валидни и у нас.

Ти

200 000 евро за старт на бизнес

До 200 000 евро финансиране могат да получат стартиращи млади предприемачи с иновативни идеи. Това е възможно благодарение на фондове ...

Човек сам е онзи, който е с най-голям потенциал да осуети бизнеса си. Докато нямаш партньори, си напълно отговорен за решенията, които в крайна сметка определят успеха, съответно – провала. Колкото по-бързо осъзнаеш, че бизнесът ти зависи само от теб, толкова по-добре. Няма на кого да се опреш и запомни – никой друг не дава и пет пари за твоя бизнес!

Кеш

Парите са всичко. Нередовните парични потоци убиват повече малки и средни предприятия от всеки друг фактор. Няма значение колко поръчки имаш, колко фактури хвърчат из офиса, ако не си събираш дълговете редовно и не си плащаш разходите всеки месец, кеш дефицитът ще убие твоя бизнес. Не след дълго само ще разказваш за него.

Банката

След като си платил за оцеляването й и за да навакса това, че е причинила рецесията на първо място, банката днес е под натиска на властите да отпуска повече заеми за малкия бизнес, какъвто е твоят. Само че не го прави... всъщност прави го – предлага ти заем, когато си имаш кеш и такъв не ти е нужен. Банкерите искат да си гарантират приходите, за да могат отново да си раздават бонусите. Банката може да ти спре овърдрафта по всяко време, ще поиска и лични гаранции за парите, които ти дава – например да заложиш дома си.

Несигурната икономическа среда - пречка за промишления бизнес

През август 2012 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 3.3 пункта спрямо юлското си равнище поради по-неблагоприятния б...

Правителството

Понякога изглежда сякаш правителството, данъчните и митниците са в заговор как да погребат бизнеса ти. Това са най-негъвкавите и злонамерени институции, с които можеш да се сблъскаш. Ако си голяма компания - плащаш си и караш напред. Ако обаче си водопроводчик, фризьор, едноличен търговец, дребен предприемач, и случайно нарушиш някое от правилата им, те ще се стоварят върху теб като ято лешояди и няма да се откажат, докато не им платиш, не се самоубиеш или не фалираш. Просто ти не си от значение, важен е големият бизнес – онзи, който разхожда политиците по яхти и вили... който плаща за кампаниите им.

Конкуренцията

Конкурентите ще се опитат да ти свият идеите, клиентите, дори персонала. Биха направили всичко, за да скапят бизнеса ти. В краен случай ще ти купят фирмата, ще приберат всичко ценно, ще изхвърлят всички на улицата и ще я закрият, за да си присвоят пазарния дял. Честно казано обаче, на фона на всичко останало, конкуренцията вероятно е от малките проблеми.

Другите

Бизнесмените застаряват застрашително

Младите предприемачи са едва 5% от всички български бизнесмени. Възрастните - над 60-годишна възраст, са 15%. Една трета от българскит...

Изобщо не се притеснявай, ако не успееш сам да провалиш бизнеса си – помощ, колкото искаш: консултанти, счетоводители, партньори, IT специалисти, мързеливци и т.н. В бизнеса приятели няма – всеки се опитва да прави пари от теб или да те използва. Ако срещнеш някой, който не попада в този стереотип – да знаеш, че се опитва да ти свали гарда, като ти създаде фалшиво чувство за сигурност.

Рецесията 

По новините казват, че Европа може отново да изпадне в рецесия. За какво говорят, нима някой си мисли, че сме излизали от нея, откакто започна през 2008 г.? Глобалната рецесия е сигурна рецепта за ликвидиране на бизнеси. Не можеш да я предскажеш, можеш само да се подготвиш за нея.

Разходите

Когато нещата вървят добре, изкушението е голямо да се хвърлиш напред. Да, растежът е важен – бизнесът върви или напред, или назад, никога не стои на едно място. Премереният растеж е много важен. Проблемът с последния бум беше, че всички се втурнаха през глава. Ако имаш добър ресторант, това е супер! Ако обаче се опиташ да осееш всяка улица от ляво и от дясно с твои „капанчета”, имай предвид, че това означава – сгради, хора, активи, суровини, реклама – всички те платени от надеждата за потенциален приход в бъдеще. И когато безплатната музика свърши, следва банкрут.

Натискат бизнеса да наеме 12 000 младежи

През тази и следващата година частният сектор трябва да разкрие поне 12 000 работни места за младежи до 29-годишна възраст. За това на...

Съвет – дръж разходите ниско! Нови офиси, служебни коли, допълнителен персонал – няма нужда от тях, ако не можеш да си ги позволиш.

Мързелът, самодоволството

Бизнесът не е работа за някой, който иска да започне в 9 и да си тръгне в 5. Ако пък се почувстваш задоволен от онова, което си свършил, много скоро ще последва приземяване... по-скоро сблъсък с дъното.

Персоналът

Какъвто и подход да избереше в управлението, вероятността да сгрешиш е налице. Ако третираш хората като възрастни, те се вдетиняват и се напикават в гащите. Ако им се караш като на деца – правят същото. Във всеки случай – ти си мениджър и не можеш да промениш това. Работата си е работа и ако някой не е собственик на фирмата, не можеш да очакваш, че ще я обича като теб. Заплатата никога не стига, за да оправдае ранното ставане от леглото в понеделник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно