10 неща от родното ни Черноморие, които вече не съществуват

5284
10 неща от родното ни Черноморие, които вече не съществуват
Снимка: iStock

От онези времена, в които всеки си позволяваше почивка по Черноморието, са останали прекрасни спомени за неща, които изпълваха дните с радост. Ето кои са 10 екстри от Черноморието, което направите 70-те и 80-те години толкова хубави и незабравими.

Сергия за вестници – днес единствено възрастните хора четат вестници, но в миналото не беше така. Преди не се отиваше на плаж преди човек да се запаси с поне няколко вестника, от които да научи актуалните новини за България и света. За децата също имаше хартиени издания на някои списания или комикси.

Компактдиск – отдавна е изчезнал от полезрението ни, защото днес всичко се намира в интернет. Човек може да изтегли любимите си песни и на телефона, и на компютъра. Няма нужда да си купува компактдиск.

Лекарите по родното Черноморие изчезнаха

Кризата за лекари става все по-осезаема по Черноморието. Проблемът се забелязва както по Южното, така и по Северното Черноморие, предад...

Малки рибарски кейове – днес също можете да ги видите, ако се сетите за тях. В Поморие, Несебър и Созопол дървените рибарски лодки са истинска атракция. В миналото са се използвали за риболов, докато днес предизвикват почуда у туристите, които се натъкват на тях.

Цаца в кафяви хартиени пликове – невинаги цацата се е сервирала по капанчета и ресторанти. Преди можеше да си вземеш рибка в кафяв хартиен плик. Днес хората, които предпочитат да летуват на палатка все още могат да намерят такова място, от което да почерпят от автентичния вкус на рибата.

Плажен фотограф – спомен от морето на момента, без да ни интересува как изглеждаме, а с кого създаваме този спомен. Сега той е изместен от смартфоните, пред които позираме смело и по най-различни начини.

Книжарници – в книжарниците рядко има книги или поне в по-малките градчета по морето. Обикновено там може да намерите средства за писане и оцветяване, както и детски книжки за оцветяване. Ако обаче ви се чете книга, по-добре си носете от вкъщи.

План-график за новините от Черноморието това лято

Отразяването на новини е необходимо, но само ако не можеш да ги предвидиш. Затова ще отразим най-важните събития по Черноморието тази г...

Кораби-комети – тези кораби свързваха по-големите черноморски градове с линии всеки ден. Пътуването беше лесно и приятно.

Сувенир стъклена риба – преди всяко домакинство имаше поне една у дома – сувенир от морския бряг. Заедно с нея най-търсените сувенири бяха обикновените картички, морският термометър и дървеното корабче. Днес в домовете се виждат единствено хладилници, окичени с магнитчета.

Широкият пясък без багер – застрояването е голям проблем в днешно време. Трудно можеш да откриеш местенце, на което да се насладиш единствено на природата. Широките пясъци вече са мираж. Почти навсякъде се виждате багери, ламарини, строежи и т.н.

Пионерски лагер – всички деца познаваха от малки морето и хората ходеха по-често. Сега на мястото на лагерите има големи и луксозни хотели, които предлагат забавления за децата в специален кът с аниматор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Преди да сготвите пилето направете това, за да премахнете химията от него

Какво да правите, когато ви се прияде шоколад: 3 съвета за различни случаи

Как да отучим кученцето да хапе ръцете и краката ни?

Класация на най-добрите съпрузи според зодията им

Хората с тази кръвна група са най-красиви

Ако преминавате през труден период в живота си, прочетете тази притча

Стихотворение за 16 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Различни хранителни вещества ли имат яйцата с бяла и кафява черупка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно