10 съвета как да се предпазим от крадци

18468
10 съвета как да се предпазим от крадци
Снимка: iStock/Guliver

Ниският социален статус, недостигът на средства или търсенето на лесно препитание увеличават през последните десетилетия кражбите. Въпреки алармените системи, усъвършенстваните входни врати и решетките крадците все пак съумяват да постигнат целта си в много от случаите. Как да се предпазим от крадци тогава и възможно ли е да защитим автомобила, офиса, имуществото и дома си? Съществуват 10 работещи решения, с които ще увеличите сигурността си и които ще минимизират риска да бъдете обрани.

Как да се предпазим от крадци – кое работи и кое не е ефективно?

1. Колкото по-малко знаят другите, толкова по-добре

Не споделяйте какво притежавате, не демонстрирайте охолство и богатство в социалните мрежи, не се тагвайте от почивката, докато сте там. Крадците следят тези статуси. Вашата снимка от плажа им дава необходимата информация, че домът ви е празен и зелена светлина за действие. Изкушавате се да се похвалите, че сте били на Малдивите? Споделяйте снимки от пътуването си едва когато сте се завърнали.

2. Не пестете от брави и ключалки

Едва ли има защита, която да не може да бъде елиминирана от опитни крадци, но ако ги затрудните е по-вероятно да ги откажете. Инвестирайте в качествени и интелигентни секретни и заключващи системи. Инвестициите ще ви се отблагодарят. Секретните патрони в никакъв случай не бива да се подават над повърхността на вратата, пантите трябва да са повече и здрави, а самият материал на вратата – масивно дърво или метал.

Как да предпазите дома си от крадци, ако пътувате за празниците

3. Решетките на прозорците не са излишен лукс

Ако се чудите как да се предпазим от крадци, не пропускайте решетките на прозорците или външните щори. Те биха предпазили дома ви от чуждо посегателство или най-малко ще забавят крадците. По-малко вероятно е да изберат дом, който е трудно достъпен, отколкото такъв, в които ще съумеят да проникнат за минута.

4. Не съхранявайте ценности в дома си

Ако в дома ви има пари, бижута и ценни предмети, е по-вероятно да станете жертва на крадци. Обикновено те не търсят тежкия ви хладилник, а неща, които лесно могат да изнесат. Дръжте ценностите си на сигурно място – в сейф, а парите в банката.

5. Заблудете крадците

Сред отговорите на въпроса как да се предпазим от крадци е да ги заблудите. Създайте илюзията, че сте си вкъщи. Включен телевизор върши чудесна работа. Обикновено крадците странят от жилищата, когато обитателите са си у дома. Прането на простора не върши работа, ако няма кой да го прибере след ден-два и замени с друго. Напротив – тениската, която виси шести ден на терасата ви крещи, че не сте вкъщи. Друг работещ трик е да оставите лампите в апартамента светнати, когато отсъствате, за да създадете илюзията, че жилището ви се обитава и че не е празно.

Новият ТРИК, с който крадците разбират дали сте у дома. Научете за него!

6. Алармата спасява

Въпреки че сте чували, че крадците могат да преодолеят и заглушат алармата и това е точно така, тя може да ги забави и да спаси имуществото ви. Колкото повече препятствия има по пътя на крадците, колкото по-трудно и рисковано за тях е да проникнат в дома ви, толкова по-вероятно е да не се опитат изобщо.

7. Помощ от съседите

Когато се чудите как да се предпазим от крадци, помислете за съседите. Ако поддържате добри отношения с тях, те могат да реагират и да спасят имуществото ви. Помолете ги да наглеждат дома ви, когато отсъствате, правете същото за тях.

8. Кучето – пръв приятел

Голям куче, живеещо в апартамента ви или имота ви през деня, докато сте на работа, е аларма, която крадците не могат да заглушат. То ще вдигне такава врява, докато се борят да проникнат в дома ви, че най-вероятно ще ги откаже.

Ако видите това на входната врата, знайте че сте на прицел на КРАДЦИТЕ

9. Не допускайте непознати в дома си

Често хора, които се представят за търговци или работещи за благотворителни организации и т.н., просто искат да проучат дома ви, за да може по-лесно да бъде ограбен. Не допускайте непознати вкъщи, ако се чудите как да се предпазим от крадци.   

10.  Нейно величество застраховката

Тъй като нито един от методите за предпазване от кражба не е напълно достатъчен, за да отговори на въпроса ви как да се предпазим от крадци, застраховката ще ви помогне да се чувствате по-спокойни и по-сигурни. Тя е разход, който задължително следва да си позволите, ако притежавате ценно имущество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com