10-те най-смъртоносни болести в света

9176
10-те най-смъртоносни болести в света
Снимка: iStock

10-те най-смъртоносни болести в света обхващат редица заболявания, които оказват значително въздействие върху здравето в световен мащаб. Тези болести представляват съществена заплаха за човешкия живот, причинявайки огромно страдание и смъртност в големи мащаби. Въпреки че медицинските постижения и инициативите в областта на общественото здраве са постигнали напредък в борбата с тези болести, те продължават да засягат милиони хора по света. Ето 10 от най-смъртоносните болести:

Сърдечно-съдови заболявания

Като водеща причина за смърт в световен мащаб, сърдечносъдовите заболявания, като инфаркти и инсулти, отнемат живота на милиони хора всяка година. Рисковите фактори включват високо кръвно налягане, тютюнопушене, затлъстяване и неправилно хранене.

Рак

Ракът е сложна група от заболявания, които се характеризират с неконтролиран растеж и разпространение на анормални клетки. Той е причина за значителен брой смъртни случаи в световен мащаб, като най-често срещаните видове са рак на белия дроб, колоректален рак и рак на гърдата.

Респираторни инфекции

Респираторните инфекции, включително пневмония и грип, са основни причинители на смърт, особено сред уязвимите групи от населението, като малките деца и възрастните хора. Недостатъчният достъп до здравеопазване и имунизация допринасят за високата смъртност.

Болести, които се предават чрез целувка

Заболявания на долните дихателни пътища

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и други заболявания на долните дихателни пътища водят до милиони смъртни случаи годишно. Тютюнопушенето, замърсяването на въздуха и професионалните рискове са основни рискови фактори за развитието на тези заболявания.

ХИВ/СПИН

Вирусът на човешкия имунодефицит (ХИВ) и синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) са причинили огромно опустошение след появата си. Макар че напредъкът в антиретровирусната терапия подобри прогнозата, ХИВ/СПИН продължава да бъде сериозна глобална здравна криза.

Диарийни заболявания

Диарийните болести, причинени предимно от неадекватни санитарни условия и замърсени водоизточници, отнемат живота на много хора, особено в развиващите се страни. Те засягат непропорционално много деца под петгодишна възраст.

Диабет

Диабетът е хронично метаболитно разстройство, което се характеризира с високи нива на кръвната захар. Той допринася за значителна заболеваемост и смъртност поради своите усложнения, включително сърдечносъдови заболявания, бъбречна недостатъчност и ампутации.

Болести, които засягат кожата ни

Болест на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер, която е най-разпространената форма на деменция, постепенно уврежда когнитивните функции и в крайна сметка води до смърт. В условията на застаряващо население в световен мащаб тя представлява сериозно предизвикателство за общественото здраве.

Бъбречно заболяване:

Хроничното бъбречно заболяване и крайният стадий на бъбречно заболяване оказват сериозно въздействие върху здравето в световен мащаб. Диабетът, високото кръвно налягане и неадекватният достъп до здравни грижи допринасят за нарастващите нива на разпространение и смъртност.

Туберкулоза

Въпреки че туберкулозата е лечима и предотвратима, тя продължава да бъде основна заплаха за здравето в световен мащаб. Тя засяга предимно белите дробове, но може да засегне и други органи. Фактори като бедност, пренаселеност и отслабена имунна система допринасят за нейното разпространение.

Усилията за борба с тези заболявания включват различни стратегии, включително подобряване на достъпа до здравни грижи, насърчаване на здравословния начин на живот, кампании за ваксинация и изследвания на по-добри възможности за лечение. Международното сътрудничество и непрекъснатите инвестиции в инфраструктурата на общественото здравеопазване са от съществено значение в борбата с тези смъртоносни заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com