Болести, които засягат кожата ни

4085
Болести, които засягат кожата ни
Снимка: Thinkstock/Guliver

Кожата, която е най-големият орган на човешкото тяло, служи като защитна бариера срещу различни външни елементи. Въпреки това тя също така е податлива на широк спектър от заболявания и състояния, които могат да повлияят на външния ѝ вид, структурата и цялостното ѝ здравословно състояние. Нека разгледаме някои от болестите, за които е известно, че засягат кожата.

Акне

Едно от най-често срещаните кожни заболявания е акнето, което се появява, когато космените фоликули се запушат с мазнина и мъртви кожни клетки, което води до появата на пъпки, черни и бели точки.

Екзема

Екземата е хронично заболяване, което се характеризира със сърбящи, възпалени и червени петна по кожата, известни също като атопичен дерматит. Често се среща при хора с фамилна анамнеза за алергии или астма.

Псориазис

Това автоимунно заболяване ускорява процеса на обновяване на кожните клетки, което води до бързо натрупване на дебели, сребристи люспи и червени петна. То може да причини дискомфорт, болка и дори възпаление на ставите.

Розацея

Розацеята е хронично възпалително заболяване на кожата, което причинява зачервяване, изчервяване и видими кръвоносни съдове по лицето. Тя може да доведе и до появата на малки, червени, пълни с гной подутини.

Справете се с АКНЕТО завинаги

Дерматит

Дерматитът се отнася до възпаление на кожата, което може да бъде причинено от контакт с дразнители, алергии или генетични фактори. Симптомите включват зачервяване, сърбеж и обрив.

Рак на кожата

Ракът на кожата е злокачествено образувание, което се развива в резултат на неконтролиран растеж на анормални кожни клетки. Най-често срещаните видове включват базалноклетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином и меланом.

Витилиго

Това състояние се появява, когато клетките, които произвеждат кожен пигмент (меланоцити), се разрушават, в резултат на което се появяват петна от депигментирана кожа. Витилигото може да засегне всяка част на тялото, включително косата и лигавиците.

Копривна треска

Копривната треска, известна още като уртикария, представлява сърбящи, надигнати ранички, които се появяват по кожата вследствие на алергична реакция, инфекция или основно заболяване. Те често изчезват в рамките на часове или дни.

Причините за акне и кои са нещата, за които грешим, че го причиняват

Импетиго

Тази силно заразна бактериална инфекция засяга предимно деца. Тя причинява червени ранички и мехури, които могат да изтичат и да образуват жълто-кафява коричка.

Шинлес

Шинлесът, причинен от вируса на варицела-зостер (същия вирус, който причинява варицела), води до болезнен обрив с мехури. Обикновено той се появява като ивица или ивица от червена, възпалена кожа покрай нервите.

Това са само няколко примера за заболявания, за които е известно, че засягат кожата. Важно е да се отбележи, че ранното откриване, подходящите медицински грижи и поддържането на добри практики за грижа за кожата могат да помогнат за ефективното предотвратяване и справяне с тези състояния. Ако забележите някакви тревожни промени във външния вид на кожата си или изпитвате постоянни симптоми, препоръчваме да се консултирате с медицински специалист за поставяне на точна диагноза и подходящо лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com