21 март е Световен ден на тирамису : Къде и как го предпочитат

12589
21 март е Световен ден на тирамису : Къде и как го предпочитат
Снимка: iStock/Guliver

Един толкова популярен десет, че дори има посветен ден на него – 21 март, Световен ден на тирамису. Този италиански цар на десертите отбеляза рекорлдни поръчки през пандемичната 2020 г. с поръчки онлайн за над 22 000 кг., което е около 34% от всички поръчки за храна до дома през последните месеци на 20202 г., съобщава АНСА.

Най-прочутото тирамису в Рим е при "Помпи" и има много шефове, които предлагат майсторството си от Сал да Ризо в Трамонти (Салерно) (лимонена версия от Амалфитанския залив) до Иджинио Масари в сладкарницата му в Бреша. Рецептата за тирамису има много регионални „бащи“: в книгата на Пелегрино Артуси „Наука в кухнята и изкуството да се храниш добре“ (1891) тирамису присъства, дори и с масло вместо маскарпоне, така че Болоня и регионът претендират за неговото изобретение, както и Тревизо, а след това отново Сиена и Торино. Факт е, че се приготвя във всички италиански семейства, може би с някаква персонализация, изпитана през годините, но ако до преди няколко десетилетия рецептата е била само тази, описана в началото -класическата, вече няколко години можете да намерите тирамису с лимон, с диви ягоди, с шам-фъстък, с нутела, със зелен чай и дори с бисквити „Орео“ и Пан ди стеле, вместо бишкоти. pan di stelle вместо бишкоти. При доставката на храна вкъщи се очертават тенденции, които илюстрират предпочитанията към новаторството : тирамису със сладолед, без глутен и по домашна рецепта се открояват преди всичко, особено с амарето и шам фъстък.

Отбелязваме Световния ден на целувката

Днес (6 юли) отбелязваме Световния ден на целувката. Учестен пулс и по-висока телесна температура са сред нещата, които една целувка e...

От портала „Just Eat Rome“ потвърждават, че града е водещ в предпочитанията към тирамису с над 7300 кг, поръчани през 2020 г. Любим вкус? Класиката, която се нарежда на върха в класацията за всички градове, следвана от тирамису с шам фъстък и „Нутела“. Второто място е за Милано (над 1600 кг), където за разлика от Рим, предпочитат по- свежия вариант с горски плодове. Следват Генуа (над 1400 кг) с авокадо и зелен чай. Сред най-оригиналните и любими вкусове се нарежда и Торино (над 1200 кг), в където се откроява вариантът с аромат на „Лимончело“. Триест, с 669 кг, регистрира предпочитание към оригиналното тирамису, докато Болоня, шеста в класирането с 602 кг, се различава с предпочитания към версията с мирт. Десетката допълват Верона (357 кг), Каляри (290 кг), Парма и Неапол с еднакви заслуги (267 кг) и Флоренция (245 кг). 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com