3 съвета за отглеждане на здрави сукуленти

7147
3 съвета за отглеждане на здрави сукуленти
Снимка: iStock

Отглеждайте сочните растения в свободно дренирана почва или компост, като кактусов компост, на ярко слънце до частична сянка. Поливайте умерено от пролетта до есента, но избягвайте да прекалявате с поливането през есента и зимата. Повечето сукуленти растат бавно. Ако ги отглеждате в саксии, пресаждайте ги в пресен компост на всеки няколко години.

Сукулентите се справят най-добре на слънчево място в много добре дренирана почва. Месестите им листа са проектирани да съхраняват вода, така че те са в състояние да се справят с периоди на суша. Повечето предпочитат много слабо кисела почва.

Сукулентите ще се мъчат в лошо дренирани, тежки почви. Студената и влажна зима често води до лоши последици.

Агавите са зашеметяващи, но по -големите видове е най -добре да са засадени далеч от пътеките, тъй като листата с шипове са много опасни - особено за децата, защото са на нивото на очите. Когато отглеждате сукуленти като стайни растения, те се задоволяват с перваза на прозорците на юг или югоизток.

Преди да засадите сукуленти в градинска почва, подобрете дренажа, като добавите градински зърна. Избягвайте твърде дълбокото засаждане, тъй като месестите листа ще изгният, ако са в контакт с влажна почва.

Когато засаждате в контейнери, потърсете неглазирани саксии от теракота с много дренажни отвори на дъното и добавете пясък към компоста. Идеални за сукуленти, обичащи суша, саксиите от теракота ще се затоплят бързо на слънце и компостът изсъхва бързо след поливане. По -голямата част от сукулентите имат влакнести корени, така че могат да бъдат засадени в доста плитки саксии.

Изберете почвен компост, когато засаждате големи сукуленти като агави, тъй като тези растения се нуждаят от по-тежък компост, за да се вкоренят стабилно. Носете ръкавици, когато боравите с агави с шипове, тъй като листата са изключително остри.

През лятото поливайте сукулентите в контейнери не повече от веднъж седмично. Обилното поливане по-рядко е по-полезно от техниката на малко и често. През есента и зимата намалете драстично поливането и поставете отглежданите в контейнери  нежни растения на светло, без да са изложени на студ. Ако това не е възможно, преместете ги под навеса на стрехите на къщата и ги покрийте със защитно градинско руно. 

Пресаждайте саксийните екземпляри веднъж годишно през пролетта. Не е задължително да ги поставяте в по -голям контейнер, но пресният компост ще бъде оценен. Сукулентите не са алчни растения, но лекото разпръскване на риба, кръв и кости при засаждане често е полезно при отглеждане на големи екземпляри. 

Сукулентите не изискват подрязване. Ако листата са повредени или мъртви, внимателно ги отлепете от растението или ги отрежете с секач.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com