4 начина да избегнете притеснението преди изпити

1402
4 начина да избегнете притеснението преди изпити
Снимка: iStock/Guliver

Визуализацията на успеха, както и плановете за действие, изготвени предварително за различни резултати от едно събитие, ще ви помогнат да се справите с притеснението.

В деня преди изпит всеки се държи различно: някой трепери от страх и се настройва за най-лошия резултат, докато друг успява да остане спокоен и дори се опитва да развесели своите „другари по нещастие“. Чудя се каква е тайната на такива хора и как успяват да запазят спокойствие в такъв решаващ момент?

Kакво препоръчват психолозите в тази ситуация?

1. Помислете за различните резултати от събитието

Първо, за да се успокоите трябва да осъзнаете, че няма нищо лошо в полагането на изпити. Второ, да превъртите различни сценарии в главата си.

● Оптимистичен - получавате висок резултат, влизате в мечтания университет, накрая въздъхвате с облекчение и си давате време да се възстановите и да си починете преди да покорите нови висоти.

● Песимистичен – избирате не един университет, а няколко. Естествено, резултатите от приемните изпити за всеки от тях са различни: някои са по-високи, други са по-ниски. В един от университетите, които сте избрали за прием, определено ще влезете, можете да сте спокойни. Да, не в този, за който сте мечтали, но все пак в специалността, която сте избрали.

2. Не натоварвайте мозъка с ненужна информация

Важно е да осъзнаете, че сте прекарали много време и усилия за подготовка за изпита. В деня преди това важно събитие не трябва да продължавате да повтаряте правилата и да решавате тестове, напротив, благодарете си за успешната работа от уроците и просто си дайте почивка. Ако все пак разбирате, че някаква информация се е изплъзнала от главата ви - спокойно седнете на бюрото си и я повторете.

Как да се справим със стреса преди изпит?

3. Лягайте си рано

Трябва да разберете, че ще бъдете ефективни на изпита, ако си легнете не по-късно от 22 часа. Само няколко малки съвета ще ви помогнат бързо да заспите.

● Не преяждайте на вечеря. Яжте нещо леко и постно, като зеленчукова салата, задушено месо и лека гарнитура.

● Откажете се от сладкото поне на вечеря и преди лягане. Шоколадът, кифличките и други вредни продукти могат не само да предизвикат безсъние на нервна основа, но и да ви вкарат в стресово състояние.

● Оставете телефона. Пожелайте на приятелите си хубави сънища, късмет на изпита и сложете телефона под възглавницата или на рафта, след което опитайте да заспите. В противен случай няма да се наспите и ще се явите на изпита уморени и разсеяни.

4. Дайте си награда

Подготовката за изпита, явяването и, разбира се, взимането му - всичко това изисква много усилия. За да ги завършите, трябва да се възнаградите с поне някаква дреболия: разходка с приятели, нова книга, рокля и т.н. Наградата ще ви помогне да погледнете по различен начин на процеса на подготовка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com