4 начина да изплатите ипотеката си по-бързо

10788
4 начина да изплатите ипотеката си по-бързо
Снимка: iStock

За някои хора месечната вноска по ипотеката може да бъде най-скъпото им плащане, поради което много хора желаят да изплатят ипотеката си предсрочно. Макар че на теория това звучи като чудесна идея, тя е реалистична само за някои хора. Предсрочното погасяване на ипотеката обикновено означава, че в краткосрочен или средносрочен план ще разполагате с по-малко разполагаем доход. Освен това бихте могли да спечелите повече пари, като ги инвестирате другаде. В крайна сметка, преди да вземете окончателно решение, трябва да се консултирате с независим финансов консултант. Но ако искате да проучите възможностите си, има четири популярни начина за предсрочно погасяване на ипотеката.

При ограничена отговорност банката може да вземе само ипотекирания имот

Правете редовни надплащания по ипотеката си

Колкото по-рано започнете да правите редовни надплащания по ипотеката си, толкова по-голям ефект ще има това върху намаляването на общите ви разходи. Това е така, защото надплащането по ипотеката намалява размера на лихвите, които ще дължите в бъдеще, и общия срок на ипотеката с месеци или дори години. Все пак винаги е добре да проверите дали вашият кредитор не начислява такса за предсрочно погасяване. Някои банки и строителни кооперации налагат неустойка за предсрочно погасяване на ипотеката с определена сума, което може да унищожи всички пари, които сте планирали да спестите.

ОББ с промоционална лятна оферта от 2.10% променлива лихва за ипотечни кредити за покупка и рефинансиране

Реипотекирайте имота си

Като алтернатива някои биха могли да обмислят възможността да ипотекират имота си за по-ниска лихва. При това е важно да се обърне внимание на евентуалните неустойки по настоящата ипотека и допълнителните такси по новата ипотечна сделка. Ако има такси, би било разумно да разгледате общата цена на заема и как тя се сравнява с настоящата ви сделка.

Жилище с 0 лв. спестявания? Сметката на задължителните разходи, за да си купим нов дом

Изберете офсетова ипотека

Офсетовата ипотека има спестовна сметка, свързана с ипотеката, която може да ви помогне да намалите месечните ви вноски или да съкратите срока и да се освободите от ипотеката по-скоро. Малка сума на спестяванията може да бъде от голямо значение, според нашите изчисления скромна сума от 5 500 лева може да съкрати ипотека на стойност 225 000 лева със седем месеца за 25-годишен срок. В допълнение към това, някои сделки ви позволяват да погасите ипотеката си, което може да представлява интерес за вас, ако искате да получите допълнителни пари в бъдеще. Важно е обаче да се отбележи, че кредитополучателите често плащат за това чрез по-високи лихвени проценти по ипотеката си и няма да получат лихва върху спестяванията в сметката. Изборът на продукти също обикновено е ограничен в сравнение с възможностите на ипотеката с фиксирана лихва.

Българите могат да купят жилище срещу 60 средни заплати

Плащане на ипотечните такси предварително

Много ипотечни кредити често се предлагат с такса за резервация, уговорка, оценка или администриране, наред с други. Като първа ипотека или като кредитополучател на повторна ипотека, предварителното заплащане на тези такси може да бъде чудесно начало за намаляване на месечните ви плащания. Ако решите да добавите тези такси към месечните си ипотечни вноски, това може значително да увеличи размера на общата лихва, която ще дължите като цяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com