4 ползи за здравето от прием на мазнини сутрин

790
4 ползи за здравето от прием на мазнини сутрин
Снимка: unplash.com

Когато става дума за закуска, често си мислим за здравословни варианти като плодове, кисело мляко или пълнозърнести храни. Все повече доказателства обаче сочат, че включването на здравословни мазнини в сутрешния режим може да донесе многобройни ползи за здравето. Ето четири причини, поради които консумирането на мазнини първо сутрин може да бъде полезно за цялостното ви благосъстояние.

Устойчиви нива на енергия

Здравословните мазнини, като тези, които се съдържат в авокадото, ядките и семената, са богат източник на калории, които осигуряват дълготрайна енергия. Когато консумирате мазнини сутрин, организмът ви ги усвоява бавно, което осигурява стабилно освобождаване на енергия през целия ден. За разлика от сладките или преработените закуски, които могат да предизвикат бърз скок и последващ срив в нивата на кръвната захар, здравословните мазнини насърчават стабилни нива на глюкоза в кръвта, като ви поддържат енергични и съсредоточени за по-дълъг период от време.

Лекар: Това е най-добрият час за закуска - ядете всичко, не напълнявате и захарта не се вдига

Засилена мозъчна функция

Мозъкът ви е съставен от почти 60% мазнини и за да функционира оптимално, той разчита на стабилен приток на здравословни мазнини. Включвайки мазнини в сутрешното си хранене, вие осигурявате на мозъка си необходимите градивни елементи за производството на невротрансмитери и цялостната когнитивна функция. Омега-3 мастните киселини, които обикновено се съдържат в мазните риби като сьомгата и семената от чиа, са свързани с подобряването на паметта, концентрацията и яснотата на ума, което ги прави отличен избор за сутрешно ободряване.

Повишаване на чувството за ситост

Мазнините са най-калоричният макронутриент, което означава, че храносмилането им отнема повече време и осигуряват усещане за ситост за по-дълъг период от време. Включването на здравословни мазнини в закуската ви може да помогне за намаляване на сутрешния глад и да предотврати преяждането по-късно през деня. Храни като яйцата, които съдържат добро количество протеини и здравословни мазнини, са особено ефективни за насърчаване на чувството за ситост, което ви помага да поддържате здравословно тегло, като ограничавате прекомерния прием на калории.

Усвояване на хранителните вещества

Някои витамини, като например витамините A, D, E и K, са мастноразтворими, което означава, че за правилното им усвояване от организма са необходими хранителни мазнини. Като консумирате здравословни мазнини сутрин, създавате идеална среда за ефективното усвояване на тези важни хранителни вещества. Например добавянето на капка зехтин към зеленчуците или съчетаването на салатата за закуска с авокадо може значително да подобри усвояването на мастноразтворимите витамини, като гарантира, че тялото ви ще извлече максимална полза от храната.

Учени: Това е най-добрата закуска, която чисти черния дроб от алкохола

Важно е да се отбележи, че не всички мазнини са еднакви и е от решаващо значение да се съсредоточите върху консумацията на здравословни мазнини, а не на нездравословни наситени или трансмазнини. Избирайте източници като авокадо, ядки, семена, маслини, кокосово масло и мазна риба. Освен това умереността е от ключово значение, тъй като мазнините все пак са калорични и прекомерният им прием може да доведе до увеличаване на теглото.

Включването на здравословни мазнини в сутрешния режим може да осигури безброй ползи. Започването на деня с доза здравословни мазнини може да бъде мъдър избор за цялостното ви здраве и благополучие - от устойчиви нива на енергия и подобрена мозъчна функция до повишена ситост и подобрено усвояване на хранителните вещества. Затова обмислете възможността да разнообразите закуската си и да се възползвате от силата на здравословните мазнини, за да започнете деня си с положителна нотка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Никога не правете това: Типични грешки, които много хора правят при сервиране на ястия

Прости правила за избор на правилната възглавница за сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com