4-те сутрешни навика на най-дълголетните хора в света

1671
4-те сутрешни навика на най-дълголетните хора в света
Снимка: iStock

1. Намерете своя „икигай“

Когато се събудите сутрин, какво ви кара да ставате от леглото? Намирането на вашата причина да ставате с желание от леглото всяка сутрин и пълното й възприемане е един от навиците, които жителите на поне една от Сините зони са възприели.

Японската концепция за икигай е на път да открие какво разпалва душата ви. Според Сините зони наличието на цел е свързано с дълголетието и това буквално ви дава причина да ставате от леглото сутрин.

Ако не сте сигурни откъде да започнете обърнете внимание, че обикновено процесът започва с възприемане на пет стълба: започване с малко, приемане на себе си, свързване с другите и планетата, намиране на радост в малките неща и присъствие.

Учени: Тази храна е тайната на дълголетието

2. Не пропускайте здравословната закуска

Не е изненадващо, че здравословната диета е важна част от това да станеш столетник. Придържането към питателни планове за хранене, като растителна диета или средиземноморска диета, може да подпомогне дългия и здравословен живот. Част от това включва най-важното хранене за деня: закуската.

Една 105-годишна жена, живееща в Лома Линда, Калифорния се кълне, че започва деня си с обилна купа бавно приготвена овесена каша. Гарнирана с подходящи фибри фурми, орехи и капка богато на протеини соево мляко, това е супер лесно закуска за приготвяне сутрин. Към закуската може да се добави и сок от сини сливи, който ще подпомогне раздвижването на червата, като същевременно ще работи за намаляване на кръвното налягане и холестерола.

3. Насладете се на чаша сутрешно кафе

Хората, които живеят във всяка от петте сини зони, се наслаждават на сутрешната си чаша ароматно кафе. Хората в тези райони пият до две или три чаши черно кафе на ден.

Това не означава, че трябва да напълните чашата си с лате със сладка сметана или шест пакетчета захар. Вместо това добавете съвсем малко мляко в кафето си с чаена лъжичка захар или алтернатива на растително мляко и естествен подсладител, като овесено мляко и агаве. Или заменете сутрешното си кафе с чаша чай, друга основна напитка в Сините зони.

4. Кажете нещо хубаво на първия човек, когото видите

В допълнение към здравословната закуска (пълна с плодове и зърнени храни) и  20-минутните упражнения (обикновено йога или каране на колело до работа), опитайте да правите комплименти на другите.

Лекар разкри 3 тайни на столетниците

Кажете нещо хубаво на първия човек, когото срещнете. Проучване в Харвард показва, че поведението е заразно, така че ако направите комплимент на съседа си, има вероятност това да се върне при вас.

В допълнение към предизвикването на този емоционален ефект, намерете своята общност и култивирайте здравословен социален живот. Независимо дали е първото нещо сутрин или през целия ден, човешката връзка води до по-щастлив и по-дълъг живот.

Източник: Wellandgood

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Чесън, пиле и още 4 продукта, които ще заличат бръчките от лицето ви и кожата ви ще заблести

Научете се да пестите: 5 полезни навика, които ще ви помогнат по време на криза

353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Хитри начини за употреба на хартиените кърпи не само в кухнята

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com