5 ефективни заместители на енергийните напитки

2234
5 ефективни заместители на енергийните напитки
Снимка: iStock/Guliver

Напрегнатото ежедневие все по-често налага консумиране на напитки, съставните компоненти на които действат на организма като повишават забележимо способността му да генерира енергия значително надвишаваща обичайните нива. За съжаление, интензифицирането на обменните процеси в организма е краткосрочно, след което усещането за енергийно свръхнасищане отминава. 

В такъв случай, желанието да се възобнови енергийната активност води до консумирането напитки с широкорекламири свойства в това отношение. При интензивни физически усилия и за поддържането на високо енергийно ниво се налага почти постоянно стимулиране на физиологичните процеси. 

Най-лесно и безопасно е изпиването на „здравословна енергийна напитка“ (каквато използват професионалните спортисти). За съжаление, този тип „здравословни напитки“ са прекалено скъпи и се продават само в специализирани магазини. За голяма част от тийнейджърите и младите хора остава да си купуват от т.нар. „нездравословни, свръх-енергийни напитки“, които, особено в комбинация с алкохол, имат негативно влияние върху здравето на младия организъм.
Енергийните напитки се дефинират като „съдържащи високи нива на стимулиращи вещества“ като: кофеин, захар, витамини или/и карнитини (изгарящи мазнините в клетките и така създаващи използваема енергия), както и женшен, гуарана, гинко и други.

6 неща, които ще се случат с тялото ви, ако пиете зелен чай всеки ден

Основната съставка при предлаганите енергийни напитки е кофеинът, който е признат през вековете като мощен стимулатор на мозъка и централната нервна система. За съжаление, масовата, прекомерна употреба на съдържащи кофеин напитки, водят, по правило, до проблеми с нервната система, изразяващи се в: чувство на натрапчиво безпокойство и нервност – през деня – и безсъние или/и проблеми със съня – през нощта.

Разнообразни проблеми възникват и при функционирането на сърдечно-съдовата система, изразяващи се в нарушения на сърдечния ритъм: тахикардия ускорен пулс, аритмия, вариращо кръвно налягане.

Освен това се наблюдават: липса на апетит, гадене или/и повръщане, диария, трайна дехидратиратация, болки в гърдите, зачестяващи пристъпи на асма, напълняване – следствие от нарушената обмяната на веществата.

Ето какво става с тялото ни, когато пием зелен чай всекидневно

Ето с какви полезни напитки могат да бъдат заместени нездравословните:

Първо, зелен чай – енергийната напитка, която се свързва с най-много метаболитно стимулирани ефекти водещи до ефективно увеличаване на енергията и изгаряне на излишните мазнини. Съдържа по-малко кофеин от кафето, но високото му съдържание на антиоксиданти (катехини), има елиминиращ ефект по отношение на свободните радикали. Бутилираният зелен чай би следвало да се избягва, тъй като в него също има захари или изкуствени подсладители.

Второ, зелен чай сорт Матча (Matcha) – уникална напитка, а като прах се добавя към фрешове, смутита, капучино, лате.

Трето, обикновено кафе (безопасно, когато се консумира в умерени количества) – осигурява анти оксидиращи вещества на организма.

Четвърто, черен чай – богат е на танини и антиоксиданти и съдържа по-малко кофеин от кафето. Към него вогат да се добавят мляко или/и канела.

Пето, Йерба мате – чай, съдържащ полифеноли и други антиоксиданти, който има както противовъзпалителни, така и противоракови свойства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно