5 хобита, които ще подобрят психиката ви

4804
5 хобита, които ще подобрят психиката ви
Снимка: iStock/Guliver

Всеки от нас има нещо, което обича да прави в свободното си време, нещо творческо и забавно. То ни позволява да се разведрим от сивото ежедневие и множеството натоварващи задачи, които имаме. А на някои дори помага да си докарват странични доходи сами. Има толкова много възможности да откриете какви хобита ви харесват. След като намерите хоби, което ви позволява да се наслаждавате на свободното си време, то се превръща в част от начина ви на живот. Освен да запълните свободното си време и да изградите уменията си, хобитата могат да донесат и ползи за здравето ви. Има дейности, които ви помагат да подобрите цялостното си здравословно състояние, като например психичното здраве, депресията, тревожността и стреса. В края на краищата, всички ние се нуждаем от хоби, за да поддържаме здравето си в добро състояние. 

Психичното здраве на българина се влошава

Дейности, които подобряват психическото и физическото здраве

СЪЗДАЙТЕ СИ ГРАДИНА

Като цяло градинарството е печелившо хоби. Ако разполагате с достатъчно място в дома си, всеки може да изгради своя малка градина. Освен че можете да отглеждате свои собствени здравословни зеленчуци и плодове, а също и красиви цветя, градинарството може да ви предложи и много други ползи. Градинарството намалява нивото на кортизола. Кортизолът е основният хормон на стреса в тялото ви. Той работи с определени функционални части на мозъка ви, за да контролира импулсивните ви чувства, тревожността и стреса. Отглеждането на растение или дърво от семето му до най-пълната му форма засилва способността ви да вярвате и да предизвиквате положителна промяна в света. Градинарството се счита за физическо упражнение. А в среден мащаб всички ние трябва да правим поне 150 минути упражнения седмично.

Психика и тяло: мислете ги като едно

МЕДИТИРАНЕ

Различни изследвания показват, че практикуването на осъзнатост ви помага да намалите нивото на стрес. Това е една от най-честите причини, поради които хората се обръщат към медитацията като към един от своите навици. Всички различни проучвания, проведени върху редовната медитация за осъзнатост, сочат ползите от това хоби за здравето, включително за тревожността, депресията, хроничната болка и проблемите с веществата. Научно доказано е също така, че ежедневната медитация променя функционалността на мозъка на човека в рамките на няколко седмици, като показва подобрения в неговата памет, фокус, визуално-пространствена обработка и други аспекти на когнитивното функциониране. Проучвания установяват, че ежедневната медитация спомага за повишаване на паметта, вниманието и бързината на мислене при възрастни хора. Медитацията също така ви помага да контролирате зависимостта си от алкохола.

При проблеми с психиката, не се лекувайте "сами" в интернет

РИСУВАНЕ И ОЦВЕТЯВАНЕ

Някога оцветяването е било запазено за децата. Като възрастен човек, живеещ в променящата се епоха на балансиране между работното натоварване, семейния живот и други неща, оцветяването се оказва най-доброто средство за подобряване на настроението. Оцветяването изисква от вас да бъдете креативни, тъй като цветовете, които избирате, ще придадат по-голяма изразителност на картинките ви, независимо дали става въпрос за обикновена снимка на домашния ви любимец или на дома. То подобрява фокуса и креативността ви, тъй като отваря мозъка ви, фронталния лоб, който контролира възможностите на мозъка ви за решаване на проблеми и организиране. Но кой знае, може да се окажете следващият Винсент Ван Гог!

Проверете дали сте психически стабилен човек

ТАНЦИ

Случвало ли ви се е да бъдете толкова вдъхновени от някой вдъхновяващ танцов филм или реалити, че да ви се поиска да станете и да се разтанцувате? Танците са чудесно хоби, което можете да практикувате, и преди всичко са забавен начин да укрепите едновременно психическото и физическото си здраве. Всеки танц има своите ползи за здравето! Изследвания показват, че движенията в латиноамериканските и балните танци научно доказано поддържат равновесието ви, укрепват здравето и силата на сърцето ви, и подобряват безсънието при пациенти с разстройства на настроението. Ако се сдържате, защото смятате, че е твърде късно, не забравяйте, че никога не е късно да започнете нещо!

5 признака, че си психически устойчива личност

Хобитата са идеалният начин да разсеете ума си след уморителен ден. След натоварен ден хобитата ви ще ви помогнат да прекарате известно време на спокойствие със себе си и ще ви дадат възможност да се освободите от стреса. Ако все още нямате хоби, отделете малко време от натоварения си ден, за да посветите малко време на себе си, като отглеждате градина, четете книга или се занимавате с медитация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Стихотворение за Великден

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com