5 подли хранителни навици, които могат да доведат до киселини

19644
5 подли хранителни навици, които могат да доведат до киселини
Снимка: Istock

Нищо не може да развали една вкусна храна като киселини. В един момент се наслаждавате на пица и бира с приятелите си, а в следващия посягате към аптечката. Или може би за вас киселините се появяват през нощта, когато се опитвате да заспите.

Кои храни никога не трябва да се ядат на празен стомах

Ако киселините са нещо, с което се сблъсквате редовно, вероятно вече знаете основните храни и напитки, които могат да ги предизвикат: алкохол, газирани напитки, пържени храни, доматен сос и цитрусови плодове са големи неща. Ако сте прекъснали връзките си с тези най-лоши нарушители и все още изпитвате изгаряне, това може да се дължи на друг хранителен навик. За да се намалят симптомите, лекарите и диетолозите, специализирани в стомашните киселини, казват, че има пет основни хранителни правила, които трябва да се следват, които са обяснени по-долу.

Какво точно е киселини

Важна част от лечението на всяко здравословно състояние е разбирането какво се случва в тялото, за да го причини. Киселините са класически симптом на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) и обикновено се описват като усещане за парене в гърдите. ГЕРБ е по-сериозна версия на киселинен рефлукс, който също може да причини киселини. Ако изпитвате киселини от време на време, вероятно нямате ГЕРБ, но ако го изпитвате редовно, може да имате. Другите симптоми на ГЕРБ включват затруднено преглъщане, болка в гърдите и усещане за пълнота в гърлото.

Мислете за стомаха като за еднопосочна помпа. Всичко трябва да върви от устата ви към хранопровода, към стомаха и към тънките черва. Но ако част от съдържанието на стомаха се върне обратно в хранопровода, това се нарича регургитация. Когато има киселина и храносмилателни сокове, които се връщат, това наранява хранопровода и може да доведе до болка.

Киселини се появяват, когато киселината, произведена в стомаха, се връща обратно в хранопровода. Когато човек поглъща храна, мускулът на долния езофагеален сфинктер в долната част на хранопровода се отпуска, за да позволи на храната и течността да преминат в стомаха и след това се стяга отново. Когато сфинктерът не се затваря правилно, стомашната киселина може да се придвижи обратно в хранопровода.

5 подли навика, които могат да ви причинят киселини

1. Пиене на кафе и чай с кофеин

Пълният диетичен план за киселинен рефлукс. Тя също така каза, че някои видове чай също са, а именно черен чай и зелен чай. Кофеинът е добре установен тригер за киселинен рефлукс. Това може да доведе до отпускане на долния мускул на сфинктера на хранопровода, което позволява на повече стомашна киселина да навлезе в хранопровода.

Ето добрата новина: все още можете да пиете чай - просто трябва да сте по-внимателни към вида, който избирате.

2. Яденето на шоколад

Едно често срещано влошаване на киселините, което много хора не осъзнават, е шоколадът. Има няколко причини за това. Едната е, защото в шоколада има кофеин и точно както при кафето и чая, кофеинът в шоколада може да предизвика отпускане на долния езофагеален сфинктер, което може да позволи на повече стомашна киселина да навлезе в хранопровода и да причини киселини.

3. Хранене преди тренировка

Въпреки че е вярно, че правилното захранване на тялото ви преди и след тренировка е важно, ако редовно изпитвате киселини, се препоръчва да изчакате два часа след хранене, преди да правите какъвто и да е вид тренировка, която оказва натиск върху стомаха, като коремни преси. Всяко упражнение, което увеличава коремното налягане, може да предизвика киселинен рефлукс. Примери за тези упражнения включват коремни преси, вдигане на тежести или тренировки с голямо въздействие.

Кои храни да избягваме, ако страдаме от киселинен рефлукс?

Препоръчително е да изчакате два часа след хранене, преди да правите какъвто и да е вид тренировка, която оказва натиск върху стомаха.

4. Хранете се твърде близо едно до друго

Неоставянето на достатъчно време между храненията е друг хранителен навик, според експертите, който може да причини киселини. Правенето на почивки от три до четири часа между храненията и закуските е важна стратегия за включване в дългосрочен план за цялостното здраве на храносмилането. Това е така, защото почивките между храненията помагат за почистването на храносмилателния тракт и помагат на мускулите, които покриват храносмилателния тракт, да се съкращават правилно и да избутват храната надолу по течението.

5. Хранене в рамките на няколко часа преди лягане

Друг съвет, който трябва да имате предвид, когато става въпрос за времето за хранене, е да вечеряте рано. Не искате да ядете близо до лягане, защото искате да имате поне няколко часа, за да започне храносмилателната система, така че храната да излезе от стомаха ви, преди да си легнете. Това е така, защото ако легнете, когато все още има храна, която се усвоява в стомаха ви, е по-лесно храната и храносмилателните сокове да се върнат обратно в хранопровода - което е точно това, което искате да избегнете.

Най-важното е да знаете, че киселините са лечими. Само защото това е нещо, което преживявате сега, не означава, че сте обречени да живеете с него завинаги. Работете с лекар и следвайте препоръчаните указания. С време и усилия ще почувствате облекчение вместо изгаряне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

След тези 7 комплимента всяко свястно момиче ще си тръгне

Махнете ги незабавно: 5 неща, на които не им е мястото в хола

Защо е добре да ремонтирате дома си през лятото?

7 неща, които кардиолозите казват, че никога, никога не трябва да правите

Какво казва формата на очите ви за вашата личност?

Кафе и още 5 начина да изгорите максимално калории за 30 минути

6 причини да не споделяте проблемите си пред приятели

Защо е добре да включите лук в диетата си?

Разкриха тайната на пирамидите и какво е помогнало да бъдат построени

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com