5 ползи, които извличаме, когато се потим

1477
5 ползи, които извличаме, когато се потим
Снимка: iStock

Изпотяването е нормален физиологичен процес, чрез който се извършва терморегулацията на организма, и има охлаждащ ефект. Нека видим какви други ползи има изпотяването за нас.

Ползи за кожата

Когато се потите, порите на тялото се отварят и изхвърлят голямо количество токсини. Това от своя страна намалява появата на акне или пъпки. Всъщност, умереното изпотяване е най-доброто, което може да се случи на кожата ви.

Да се изпотиш от пръв поглед. Разкриха механизма на влюбването

Мнозина смятат, че копирането на езика на тялото при първа среща е сигурен знак за интерес от партньора. Изследователи от Нидерландия о...

Ако обаче се потите прекомерно, без да извършвате някаква физическа дейност, най-вероятно страдате от хиперхидроза. Хората, които страдат от нея са изложени на висок риск от обриви, брадавици и екзема.

Детоксикация на тялото

Сигурно сте чували, че след тежка вечер е добре да направите сауна или тренировка. Да, със сигурност не ви е до това, когато имате махмурлук, но идеята е да стимулирате тялото и то да започне да се поти. От медицинска гледна точка кожата е част от отделителната система на тялото и е много важен орган, когато става въпрос за пречистването.

Една от ползите на тялото при потене е, че по-лесно се отървава от токсините. Този процес, ако се провокира със спорт, то той ще ви помогне да бъдете по-здрави и устойчиви. След тренировката или сауна, ще видите, че махмурлукът е намалял или дори изчезнал, а вие се чувствате по-добре.

Намалява риска от разболяване

Учените са открили, че в потта ни има съединение дермицидин. Когато се потим, ние изхвърляме вирусите, а също така и помагаме на тялото си да стане по-силно. Нищо чудно, че хората, които тичат навън и се изпотяват през зимата, не се разболяват, както повечето хора си мислят, че ще стане.

Миризмата на пот ви притеснява - ето как да се отървете от нея

Лято е и е съвсем в реда на нещата да се потите обилно. Има обаче хора, които не само се потят обилно, но и излъчват изключително непри...

Повишено калорийно изгаряне

Когато работите или спортувате в по-топла среда, то вие се потите повече и изгаряте повече калории. Тялото изразходва и повече енергия в по-топла среда, отколкото ако тренирате на хладно.

Разбира се, лятото не тренирайте, когато навън е горещо или пък ако сте в зала, то това е добре да бъде с нормална температура и да има добро проветряване, за да не се стигне до топлинен удар или прегряване.

Намалява хормоните и стреса

Когато спортуваме и се потим, това ни помага да се отпуснем и да намалим хормоните и стреса. В сауната се постига същият ефект. Потенето стимулира производството на хормона на щастието. Това понижава нивото на стреса и тревожността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com