5 правила за незабравима ваканция, която ще подобри благосъстоянието ви

896
5 правила за незабравима ваканция, която ще подобри благосъстоянието ви
Снимка: iStock

Когато искате да подобрите живота си, подходът с твърди ограничения едва ли ще ви допадне, освен ако не сте съзнателен йога, който може да медитира по цял ден и да се храни само с енергията на природата.

А жителят на големия град, който често прегаря от бясното темпо и натоварения график, често няма достатъчно време просто да се грижи за здравето си, да се фокусира върху желанията и емоциите си. И ако след това последва ваканция, в която планирате да подобрите здравето си, да ограничите всичко, което се смята за вредно, и да водите най-активен начин на живот, то такава стратегия най-вероятно е обречена на неуспех.

Но можете да помислите и по обратния начин: Да не се ограничавате в желанията си, а да си дадете възможност за избор и да си позволите да правите това, което искате, като редувате това с навици, които помагат да поддържате тялото в добра форма. Можете да усвоите този подход, докато сте на почивка - дори и да нямате строг оздравителен график. В следващите редове споделяме житейски хитрини, които ще ви помогнат да се чувствате добре, без да претоварвате тялото си.

Топ 10 на най-хубавите острови за почивка

Не се ограничавайте, а си дайте право на избор

Ако търсите начин да се отпуснете и едновременно с това да възстановите здравето си, изборът на традиционен курорт едва ли ще ви спаси. Препускането по процедури и строгата диета могат да развалят цялото ви впечатление от почивката: ще трябва да свикнете с новия режим и ако се наложи да нарушите желанията си - да спите по-дълго, да хапнете някой "забранен" десерт, то най-вероятно и вие, и вие няма да можете да се отпуснете правилно и да постигнете вътрешен мир.

За разлика от класическите уелнес курорти със строго определен график се появи концепцията за лечебен туризъм. Този подход помага да се съсредоточите максимално върху желанията и нуждите на тялото си, да научите повече за практиките, които помагат за поддържане на психическото и физическото ви здраве. Или пък изобщо да не научавате нищо, а просто да се отпуснете и да не мислите за нищо: най-важното е, че това ще бъде ваш избор и никой няма да ви съди за него.

Бъдете активни и любопитни (или не)

Където и да отидете на почивка, винаги има възможност да откриете нещо ново, както чрез организирани екскурзии, така и самостоятелно, докато се разхождате и изследвате района. Възползвайте се от тези екскурзии, ако искате да видите и научите нещо ново, да се радвате на живота и да се заредите с позитивни емоции.

Но не е необходимо да се записвате за всяка екскурзия, която ви предлагат. Можете просто да се попечете на слънце, да плувате в басейна и да се наслаждавате на великолепните гледки и планинския въздух, като периодично се премествате в джакузито в спа зоната или се отпускате в сауната. И никой няма да ви съди за това, че след като сте пристигнали в лечебен хотел, не използвате толкова широки възможности за "напомпване" на тялото си. Всичко това се прави само за да имате винаги избор - да се потопите в нови за вас практики и да водите активен или спокоен начин на живот, в удобен за вас режим.

Къде в Гърция е най-хубаво за почивка през лятото?

Използвайте практиките за рестартиране в ежедневието си

Да разберете кои неща ви карат да се чувствате по-добре и кои не ви действат, може да стане само с практика. Разнообразието от практики, които можете да опитате по време на оздравителна ваканция, ще ви позволи да намерите това, което е подходящо за вас. Можете да задавате въпроси на експерти, които ще ви дадат съвет и ще ви подкрепят в начинанията ви. След като посетите лечебен хотел, има вероятност да научите няколко житейски хитрини, които наистина ще ви помогнат да се заредите с енергия, когато сте уморени.

Неутрализирайте информационния шум

Това не означава, че трябва напълно да изключите смартфона си и да не използвате никакви технологии. Но ви призоваваме да не се съсредоточавате прекалено много върху това, защото тогава ще ви измъчват мъките на избора - коя снимка е по-добра и коя е по-добре да публикувате в социалните мрежи. Препоръчваме ви да се съсредоточите върху това, което е тук и сега. За щастие или за съжаление, никоя снимка не може да предаде възвишеното чувство, което изпитвате, докато сте там.

Не бъдете строги със себе си

Докато сте на почивка, не трябва да се ограничавате, ако искате нещо, което се смята за вредно. Да следвате желанията си е нормално, именно това ви позволява да избегнете прегарянето и внезапния срив, който води до неприятни последици. 

По време на възстановяването и почивката не се укорявайте, ако не сте успели да направите нещо, което е било планирано. За пълноценна почивка е по-добре изобщо да не планирате. Изберете място, което ще ви позволи да водите най-удобния за вас начин на живот. И тогава възстановяването - психическо и физическо - е гарантирано.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Кои неща в нашата кухня обикновено използваме неправилно и къде грешим?

Защо самолетите летят на над 10 километра височина?

9 основни грешки при гладене и как да ги избегнем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com