Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 причини да приемате всеки ден Омега-3

25 януари 2022, 14:49 часа

Защо е толкова важно да приемаме омега-3 за здравето и целия организъм? Омега-3 мастните киселини са едни от най-здравословните мазнини за човешкия организъм. Ценни са в изграждането на здрава сърдечносъдова система, еластични и добре функциониращи кръвоносни съдове, поддържането на здравословно тегло, здрави бели дробове, здрава имунна и нервна система и много други редица ползи.
Всеки е чувал, че рибата, която консумираме, съдържа омега-3, но колко от вас знаят, че омега-3 се съдържа именно в по-мазната риба? Освен в по-мазните риби, омега-3 може да се открие и в рибите с бяло месо, водорасли, както и различни видове ядки или семена.

1. Притежават противовъзпалителни свойства
Възпалението в човешкия организъм е един естествен отговор на имунната система на тялото на човек към различни видове наранявания, дразнения и бактерии. В случаите на дълготрайно и безсимптомно възпаление, човешкият организъм е подложен на риск от различни видове хронични заболявания, включващи сърдечносъдови, дегенеративни, неврологични или дори ракови заболявания.
Ако включим в менюто си редовната консумация на омега-3, бихме могли да намалим риска от подобен тип заболявания, както и да потиснем и редуцираме вече съществуващи възпаления в тъканите.

2. За здрава сърдечносъдова система
Сърдечносъдовите заболявания, инсултите и инфарктите са сред главните причини за смъртност на повечето места по света. И все пак, при средиземноморските народи има по-нисък процент на смъртност, именно при тези проблеми и заболявания. Питате се защо? Отговорът е пред очите ви – омега-3 . Редовната консумация на омега-3 под формата на риба, зехтин, ядки или семена и морски дарове, понижава кръвното налягане, намалява лошия холестерол и риска от сърдечносъдови заболявания.

3. За по-здрава нервна система
Омега-3 оказва благоприятно влияние и на мозъка, както и на функциите на централната и периферна нервна система. Мастните киселини потискат възпаленията при дегенеративни и хронични заболявания. Благоприятните мазнини спомагат и срещу когнитивни проблеми, проблеми с концентрацията, паметта, различни видове деменции, както и при болестта на Алцхаймер.

4. Подобряват настроението
Омега-3 мастните киселини подпомагат секрецията на серотонин в организма, влияе благоприятно на настроението на човек и успешно облекчава симптомите на безпокойство, тревожност или депресия.

5. За по-добро очно здраве
Полезните мазнини в омега-3 са ценни за нашето зрение. Това е така, защото те имат свойството да забавят дегенерацията на всяка една тъкан в тялото на човек, включително и на макулата. Макулата е част от ретината на окото, отговорна за финото зрение и усещането ни за цветове. Макулната дегенерация е една от най-често срещаните причини за загуба на зрението или за неговото влошаване.
Омега-3 мастните киселини забавят или предотвратяват този процес. Именно затова е толкова важно да включим омега-3 мастните киселини в нашето ежедневно меню.


 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес