5 причини да започнем да ядем по-често карфиол

1336
5 причини да започнем да ядем по-често карфиол
Снимка: Couleur / Pixabay

Карфиолът е един много вкусен и едновременно с това полезен зеленчук, който присъства в националната кухня на много страни по света. Въпреки че е сезонен зеленчук, той лесно може да се намери в магазините по всяко време на годината. Богат на много витамини, фибри и антиоксиданти, той е идеален за приготвянето на различни здравословни ястия. Идеален заместител е на белия ориз, но може да се използва и за направата на безглутенова паста или тесто, което го прави предпочитан от хората, които страдат от непоносимост към глутен. Ниското съдържание на калории прави карфиола много подходящ за различни диети за сваляне на излишните килограми. Ето и едни от най-важните причини да ядете по-често карфиол:

1. Карфиолът е зеленчук много богат на антиоксиданти, които имат противовъзпалително действие. Те се борят със свободните радикали, стимулират деленето на клетките в организма и се предотвратяват възпалението на тъканите. Редовната консумация на карфиол, ще ви помогне да се преборите с оксидативния стрес, възпаленията и много други съпътстващи ги здравословни проблеми.

Ще останете шокирани колко са полезни карфиолите за вашите тяло и здраве

Има високо съдържание на фибри Фибрите са изключително важни а той е много богат, като 120 грама карфиол носи 10% от дневните нужди. К...

2. Витамин С е един от най-важните за нашия организъм. Нашите кожа, нервна система, сърдечно-съдова система и имунната ни система се нуждаят от него, за да функционират правилно. Този витамин, можете да си набавите чрез консумацията на карфиол, който съдържа големи количества от него. В този така полезен зеленчук има и много витамин К, който е много важен за правилното съсирване на кръвта и за здравето на нашите кости. В него има още витамин В6, калий и фолиева киселина.

3. Карфиолът е много богат и на фибри, които са много важни за правилното функциониране на нашата храносмилателна система.  Те поддържат в добро състояние чревната флора, контролират нивата на холестерола и кръвната захар и ускоряват метаболизма, а освен това при редовната консумация, спомагат за регулирането и на кръвното налягане.

4. Поради високото си съдържание на антиоксиданти, сяра и фибри, карфиолът има способността да се бори и с възпаленията, на които ако не се обърне внимание навреме, могат да доведат до появата на различни хронични заболявания и дори рак.

5. Карфиолът, както яйцата е много богат на холин, който е необходим на организма ни за много от жизненоважните му функции. Той спомага деленето на клетките на ДНК, поддържа здрава нервната ни система и състоянието на нервните клетки и е  важен за укрепването на функциите на клетъчните мембрани . И тъй като производството му в организма ни е много малко и не е достатъчно, то трябва да си го набавяме чрез храната.

Кой карфиол е по-полезен – суров или сготвен? Ето отговора

Карфиолът присъства почти на всяка трапеза през есенно-зимния сезон. Всички го обичаме, особено в рецептите за туршии. Но знаем ли всич...

Всички тези полезни за организма ни витамини, антиоксиданти, фибри и минерали правят карфиола един много полезен за здравето ни продукт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии са истински медиуми

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Уроците и възможностите, на които провалът ни учи

9 причини млади мъже да харесват по-възрастни жени

Дали ме харесва или си въобразявам - ето как да разберете

Харесва ли ме колегата, или е просто любезен – ето как да разберете

Защо косата ми изтънява - въпросът, който всяка жена си задава поне веднъж

Има ли разлика между риган и чубрица?

Животът ви е все по-объркан? 4 признака, че Вселената ви изпитва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com