5 тайни оръжия за градината, които всеки има вкъщи, но не подозира, че може да ги използва

8508
5 тайни оръжия за градината, които всеки има вкъщи, но не подозира, че може да ги използва
Снимка: Thinkstock/Guliver

Всеки, който е отглеждал зеленчуци в градината,добре знае, че  реколтата пряко зависи от климатичните условия и от вредителите.

Точно в стремеж към обилна реколта градинарите прибягват към химията и пестицидите през лятото. Интересното в случая е, че редица от градинските проблеми  могат да се решат с елементарни естествени продукти като кисело мляко, чесън, горчица, сол и захар.

Точно това са били продуктите, които да използвали земеделците преди да бъдат изработени синтетичните торове. Ето как можем да увеличим добивите и да се отървем от досадните вредители.

Чесънът увеличава картофената реколта и предпазва от картофена мана

Опитните градинари редовно окопават картофите. Така може да се установи и дали ще е добра реколтата през есента. Ако смятате, че е доста бедна, пробвайте следващата година с един безотказен трик. Нужни са ви 10 л вода, в които слагате 1 кг натрошен чесън.

Картофите за посев се слагат в получения разтвор с чесън в продължение на една нощ. Така се прави дезинфекция на семената, както и стимулиране растежа на картофите. След прилагане на този метод реколтата е с една трета по-голяма.

Чесънът оказва контрол и върху вредителите. Не е нужно да чакате да се появи маната по доматите, за да започнете да ги лекувате. Сложете 50 гр. начукан чесън в една кофа с вода. Напръскайте листа на доматите с получената смес. Вместо чесън, можете да използвате и ферментирало кисело мляко в съотношение 1 литър на 1 кофа вода.

Сол за цвеклото и против фитофтороза

Ако цвеклото ви е дребното и безвкусно, не е нужно да използвате химически торове. Достатъчно е да разтворите 50 грама сол една кофа с вода. Нужна ви е традиционна трапезна сол. С този разтвор се полива на 10 см от грудките. Можете да използвате тази смес, ако цвеклото има поне 8 големи листа!

С помощта на солта можете да накарате доматите да зрея по-бързо за сметка на падането на листата. Трябват ви 100 гр. сол, разтворени в 1 литър вода. Листата на доматите се пръскат с тази смес. Те пожълтяват и падат след известно време, а всички живителни сокове на растението ще се използват за узряването на плода.

Захар срещу зелевата пеперуда

За да се справите със зелевата пеперуда, ви е нужен гъст захарен сироп. Толкова гъст, че да лепне. Сложете от този сироп в чинийки, нареждайки ги по периметъра на лехите, в които е засадено зелето. Можете да прибавите и щипка суха мая във всяка чинийка. Като започне ферментацията, пеперудите ще бъдат привлечени от  миризмата. Ще кацнат в чинийките и ще залепнат на захарния сироп.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Знаете ли с какво се хранят охлювите?
Знаете ли с какво се хранят охлювите?

Охлювите напоследък се превърнаха в доста популярни домашни любимци. Те са интересни за отглеждане и непретенциозни към изхранването си. Сред...